Lietuvos kariuomenės dieną gimnazistai paminėjo kariškai

Š. m. lapkričio 22 dieną Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dainavos apygardos 1-osios rinktinės 101 kuopos kariai savanoriai lankėsi Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijoje. Minėdami Lietuvos kariuomenės dieną gimnazistai iš arčiau susipažino su Lietuvos kariuomenės ginkluote, ekipuote, istorija, tarnybos būdais. Gimnazijoje paskaitas bei susitikimus su moksleiviais vedė kariai, buvę Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos auklėtiniai. 

Diena, kupina skirtingų veiklų, daug garsių ir smagių pokalbių, prabėgo intensyviai. III klasės gimnazistai istorijos pamokoje gavo progą pasitikrinti savo žinias karių savanorių organizuotame protmūšyje. Siekiant įprasminti Lietuvos kariuomenės dieną, dauguma klausimų buvo susieti su Lietuvos karyba, istorija, partizanų kovomis.

I klasės gimnazistus sporto salėje pasitiko išskirtinė kūno kultūros pamoka. Čia jų laukė fiziniai išbandymai, mankšta, kurią pravedė buvusi gimnazijos auklėtinė vyr. eil. Gintarė Serbentaitė. Pasimatuoti kario „batus“, kitaip tariant – šalmą, kuprinę, taktinę liemenę – pasitaiko ne kasdien, o su visa ekipuote dar ir prasibėgti – rimtas iššūkis.

Besidomintieji tarnyba krašto apsaugos sistemoje turėjo galimybę paklausyti buvusios Adolfo Ramanausko-Vanago mokinės gr. Brigitos Vinikaitytės paskaitos. Karė savanorė supažindino moksleivius su Krašto apsaugos sistema, Lietuvos kariuomenės pajėgomis, struktūra, skirtingais tarnybos būdais. Džiugu, jog sulaukta klausimų apie pratybas, karių specialybes, kursus, šių dienų aktualijas, atsparumą propagandai.

Viso renginio metu mokyklos koridoriuje veikė ginkluotės paroda, kur praeidami net ir mokytojai nepraleido galimybės paspėlioti, tai kiek gi sveria kario ginklas. Gimnazistai susipažino su kulkosvaidžiu FN-MAG, automatiniu šautuvu G-36, taikliojo šaulio ginklu FN-SCAR, pistoletu HK SFP9. Karišką dieną gimnazijoje vainikavo protmūšis, kuriame susirungė visi I klasių gimnazistai.

Lietuvos kariuomenės dienos proga kariai savanoriai kasmet susitinka su įvairaus amžiaus mokiniais. Tik ugdydami drąsius, sumanius ir savimi pasitikinčius jaunosios kartos atstovus, būsime užtikrinti savo ateitimi. Svarbu palaikyti visuomenės ir kariuomenės norą kurti bendrystę ir pasitikėjimą vieni kitais.

Brigita Vinikaitytė, karė savanorė,
buvusi Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos mokinė