Netradicinė literatūros pamoka „Dangus – mano tėvas / bet Žemė – motina manoji“ (skirta Vinco Mykolaičio-Putino 130-osioms metinėms paminėti)

Vasario 9 dieną Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijoje vyko renginys „Dangus – mano tėvas / bet Žemė – motina manoji“, skirtas Vinco Mykolaičio-Putino 130-osioms metinėms paminėti. Poetas, prozininkas, dramaturgas Vincas Mykolaitis-Putinas buvo vienas garsiausių Lietuvos simbolistinio stiliaus rašytojų. Tapęs kunigu jis  savo pašaukimo neapleido ir toliau rašė lietuvių literatūrai ir kultūrai reikšmingus kūrinius.

Pasveikindama į netradicinę pamoką susirinkusius įvairių klasių mokinius, renginį pradėjo lietuvių kalbos mokytoja Eglė Barysienė. Ji pakvietė į literatūrinę kelionę per V. Mykolaičio-Putino gyvenimą (kompoziciją rengė lietuvių kalbos mokytojos Aldona Butrimanskienė, Eglė Barysienė ir muzikos mokytoja Jureta Šametienė).

Literatūrinėje kompozicijoje paties rašytojo ir poeto žodžiais, žymiojo romano „Altorių šešėly“ fragmentų inscenizacijomis, poezijos posmais ir dainomis liejosi žinia apie jo idėjas, tautiškumo sampratą, aplinkos lūkesčių ir vidinių prieštarų sąlygotus kūrybinius ir dvasinius išgyvenimus, kūrybos prasmę: „Kūryba yra nuolatinė tarnystė tiesai, nuolatinis atsinaujinimas, nuolatinė kova su blogiu, su sustingimu. Kūryba yra nuolatinis ieškojimas ko nors geresnio ir gražesnio. Dėl to ji yra ir nuolatinė kančia – prometėjiška pastanga dievišką paveikslą ir panašumą laimėti. Bet tokia pastanga yra verta gyvenimo! Ji visais laikais įprasmino kūrėjo gyvenimą, ypač istorinių kataklizmų laikais buvo svarbi aktyvi menininkų pozicija.“

Smiltė Vaitkevičiūtė ir Ineta Kundrotaitė, Knyg(i)ų klubo narės