Nematoma maisto pusė – verta susimąstyti

Vasario 20 d. gimnazijos II e klasės mokiniai dalyvavo Europos Komisijos remiamo projekto OUR FOOD. OUR FUTURE edukaciniame užsiėmime-simuliacijoje NEMATOMA MAISTO PUSĖ. Užsiėmimą vedė organizacijos ,,Pasaulio piliečių akademija“ atstovai.

Užsiėmimo metu mokiniai smagiu ir įdomiu būdu daugiau sužinojo apie tai, kokios problemos slypi mūsų kasdien vartojamame maiste. Simuliacijos metu mokiniai gavo vaidmenis, dirbo komandose, bandydami išsiaiškinti kuo daugiau informacijos apie konkretų maisto produktą iš mūsų kasdieninio raciono: vaisius, riešutus, šokoladą ir kt. Kiekviena komanda gilinosi į produkto kilmę, vartojimo ypatumus, globalias su produktu susijusias problemas ir jo ateities perspektyvas – galbūt jam gresia išnykimas, o gal gamyba kaip tik augs? Kaip tai paveiks mūsų planetą?

Informacija:

Braškės. Šiam vaisiui užauginti naudojami dujų pavidalo pesticidai, kad išvalytų dirvožemį ir derlius augtų gausus ir gražus. Tačiau pesticidai yra pavojingi pačiam dirvožemiui, derlių nurenkantiems darbininkams ir valgytojams, nebent braškės yra nuplaunamos. Nenaudojant pesticidų derlius neužauga toks gausus ir daugeliui ūkininkų neapsimoka uogų auginti.

Migdolai. Kalifornijos valstijoje net ir lietingo sezono metu vyrauja sausros. Dėl kritulių trūkumo migdolų auginimui reikalingas vandens kiekis labai išauga. Dabar vienam migdolui reikia  apie 4,2 litrų vandens. Kai kurie ūkininkai sunaikino savo ūkius ir augino migdolų vaisius iš naujo, kiti sodino rūšis, kurioms nereikia tiek vandens. Vanduo Kalifornijoje labai brangus. Nepaisant to, ši valstija sunaudoja maždaug 10 procentų viso savo vandens migdolų auginimui.

Bananai. Ekvadoras, Filipinai, Kolumbija, Gvatemala – tai tik keletas vietų, iš kur ant mūsų stalo atkeliauja bananai. Bananus tiekiančios kompanijos kai kuriose, ypač Pietų Amerikos, šalyse yra korumpuotos. Plantacijose dirba vaikai nuo 8 metų, o jaunos merginos yra seksualiai išnaudojamos darbo vietoje.

Avokadai. „Plata o plomo“(„Arba mokėk, arba priimk kulką“) – posakis, išpopuliarėjęs garsiojo narkobarono Pablo Escobaro eros metu. Reketas ir šantažas avokadų plantacijose yra didžiulė problema. Pietų Amerikoje egzistuoja daugiau nei 35 tūkst. nelegalių plantacijų, kuriose už centus yra išnaudojami darbuotojai, ypač jaunos merginos.

Kakava. 66 procentai visų kakavos pupelių atkeliauja iš Ganos ir Dramblio Kaulo kranto. Šios šalys dėl kakavmedžių atitinkamai prarado 25 procentus ir 8 procentus savo miškų. Nuo 1970 m. Dramblio Kaulo krantas prarado virš 8 procentų savo miškingos teritorijos.

Informacija dalijasi technologijų mokytoja metodininkė Snieguolė Valentukonienė

Už šios informacijos turinį atsako VŠĮ „Pasaulio piliečių akademija“