Prasmingas susitikimas svetingoje Turkijoje

Vasario 27–kovo 4 dienomis įvyko paskutinis „Media Smart Citizens“ projekto dalyvių susitikimas Turkijoje, Eskişehir mieste. Šiame susitikime mūsų gimnazijai atstovavo mokinės Gerda Brazaitė, Viltė Maselskaitė, Aidija Rubliauskaitė, Emilija Gegužytė, Rasa Lazauskaitė bei mokytojos Jovita Žilinskienė, Jureta Šametienė ir socialinė pedagogė Gintarė Savukynaitė. Projekto susitikime dalyvavo komandos iš Kroatijos, Portugalijos, Italijos bei pačios Turkijos.

Ši savaitė, praleista Turkijoje, buvo pilna įspūdžių, naujų potyrių, kultūrinių ir darbinių veiklų. Pirmąją dieną mokykloje kiekviena komanda pristatė dar namuose paruoštus filmukus, kuriuose praėjusių vizitų dalyviai dalinosi įspūdžiais, atliktų veiklų reikšmingumu, prisiminimais. Šis užsiėmimas privertė pasijusti nostalgiškai. Kitą dieną žavėjomės mokyklos merginų sukurtu nebyliu spektakliu apie internetines patyčias, patys bandėme įsivaizduoti, kokie jausmai užplūsta žmogų, atsidūrusį panašiose situacijose. Kaip šio projekto produktą tarptautinėse grupėse kūrėme podcast‘us įvairiomis temomis, susijusiomis su socialinėmis medijomis ir jų pavojais.

Kita vizito pusė – kultūrinės veiklos. Kiekvieną dieną, praleistą Turkijoje, vis giliau susipažinome su jų kultūra, turkiška virtuve, religija, gyvenimo tradicijomis. Pirmąsias dienas  turkai mokiniai padėjo pažinti miestą, kuriame vyko šis vizitas. Eskişehir miestą į dvi dalis dalina upė Porsukas, todėl nepraleidome progos ja pasiplaukioti laiveliu. Šis miestas, kuriame apsistojome, yra labai didelis, todėl visų įspūdingiausių vietų ir miesto regionų aplankyti nespėjome, tačiau gerai ištyrinėjome Odunpazari miesto dalį, kuri sužavėjo savo ryškių spalvų nameliais, jaukumu bei parduotuvėlių gausa. Eskişehir mieste spėjome aplankyti ir čia pat įsikūrusį Sazova parką. Ten radome žymiausią miesto simbolį – pasakiškąją pilį. Be abejo, apsilankėme ir parke esančiame piratų laive bei zoologijos sode. Per keletą dienų šį miestą spėjome pažinti visai neblogai, tačiau tai nebuvo vienintelis miestas, kuriame svečiavomės vizito metu. Trečiadienį keliavome į Bursą, esančią 150 kilometrų toliau į Turkijos vakarus. Čia aplankėme keletą neapsakomo grožio mečečių, pasivaikščiojome po didžiuosius turkų turgus. Šią ekskursiją, kaip ir kiekvieną vakarą vizito metu, baigėme bendra dalyvių vakariene, tačiau šį kartą prie Marmaros jūros, Mudanya miestelyje.

Visos lietuvių komandos merginos nusprendė, jog įsimintiniausia projekto kultūrinė veikla – vakaras turkų šeimose. Buvome jaukiai ir maloniai priimtos turkų namuose, ten valgėme tradicinį turkišką maistą, skanavome turkiškų desertų, kavos bei arbatos, ilgai bendravome su šeimos nariais, dalinomės savo patirtimi ir įspūdžiais svečiuojantis jų šalyje.

Šis projektas kiekvienai iš mūsų liks nepamirštamas ir ypatingas ne vien dėl įgytų naujų žinių, anglų kalbos vartojimo ar pamatytų kraštovaizdžių, bet ir dėl įvairiausių žmonių, su kuriais praleidome  šią savaitę.

Viltė, Emilija, Aidija ir Rasa pasidalino savo patirtais įspūdžiais, prisiminimais iš projekto Turkijoje:

,,Vizito į Turkiją metu išmokome naujų internetinių patyčių prevencijos būdų, atlikę įvairius darbus ir užduotis patys supratome šios problemos svarbą ir būtinybę skleisti informaciją apie interneto platybių pavojus. Taip pat patyrėme daug įspūdžių, pamatėme nuostabius Turkijos miestus bei parkus. Turėjome galimybę susipažinti su turkų kultūra, tikėjimu, papročiais, apsilankyti mečetėse, kurių ore tvyro ramybė ir susikaupimas. Mėgavomės tradiciniu turkišku maistu, kurį pagamino projekte dalyvavę mokiniai ir jų šeimos. Susipažinome su begale įvairių ir įdomių žmonių, kurie per savaitę tapo gerais draugais,todėl juos palikti buvo sunku” ,– savo įspūdžius apibendrino III klasės mokinė Viltė Maselskaitė.

IV klasės mokinė Rasa Lazauskaitė sakė: ,,Projekto metu patyriau daug nuotykių bei gerų emocijų, aplankiau daug įdomių vietų, įgavau naujos patirties, praplėčiau akiratį. Turėjau galimybę susipažinti su mokiniais iš kitų šalių ir sužinoti apie juos ir jų kultūrą. Taip pat komandinių užsiėmimų metu pagerinau savo bendravimo įgūdžius, nebijojau reikšti savo minčių, daugiau sužinojau apie socialinių tinklų žalą ir kaip išvengti bei sustabdyti internetines patyčias. Esu labai dėkinga už galimybę dalyvauti šiame projekte ir sužinoti tiek daug naujų dalykų.”

„Dalyvaudama šiame projekte turėjau ne tik galimybę praplėsti savo kultūrinį akiratį, bet ir sužinojau apie socialinių tinklų, kuriuose gausu internetinių patyčių, daromą žalą. Dirbdami grupėse darėme įvairius darbus šia tema – įvairių šalių atstovai buvo suburti dirbti kartu ir aptarti internetinių patyčių prevencijos būdus. Bendraudami su kitais susipažinome su visų mokinių šalių kultūromis, kartu aptarėme mūsų panašumus ir skirtumus, mokėme vieni kitus savų kalbų. Turkų kultūrą turėjome galimybę pamatyti ir iš arčiau. Apsilankėme šeimose, kurios mus šiltai pasitiko ir supažindino su savo tradicijomis bei religija. Ypač sužavėjo jų maistas, paskanintas anksčiau nematytais prieskoniais.Ši savaitė man paliko didelį įspūdį bei šiltų atsiminimų” ,–  teigė III klasės mokinė Emilija Gegužytė.

Merginoms pritarė ir trečiokė Aidija Rubliauskaitė: ,,Šio vizito metu patyrėme be galo daug įvairių nuotykių, susipažinome su daugybe nuostabių ir įdomių žmonių, kurie mus supažindino su savo kultūra. Sužinojome daug naudingos informacijos apie internetines patyčias ir ieškojome jų prevencijos būdų.”

Gerda Brazaitė, II a klasės mokinė