Viktorina – smagi forma paminėti Knygnešio dieną

Kovo 14 d. Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos pirmokams klasės valandėlės vyko kitaip: Knyg(i)ų klubo narės Kristina Stasionytė, Miglė Jakaitė, Viltė Maselskaitė, Erika Mažolytė, Neila Kaminskaitė, Evelina Gecevičiūtė, Ineta Kundrotaitė, Smiltė Vaitkevičiūtė ir Taja Tamkevičiūtė vedė smagią viktoriną, skirtą paminėti Knygnešio dieną, kuri visoje Lietuvoje minima kovo 16 d. Būtent tądien gimė kone garsiausias knygnešys Jurgis Bielinis.

J. Bielinis, kaip ir kiti knygnešiai, savo veiklą vykdė lietuviškos spaudos draudimo laikotarpiu, prasidėjusiu  po 1863-1864 m. sukilimo ir besitęsusiu iki pat 1904 m. Knygnešiai mūsų šalies gyventojams miškų, vandens keliais slapta gabendavo lietuviškas knygas iš Mažosios Lietuvos, Prūsijos ir net iš Amerikos. Taip jos pasiekdavo ne tik kunigus ar mokytojus, bet ir paprastus kaimo valstiečius. Knygnešystė itin svariai prisidėjo prie švietimo plėtros mūsų šalyje bei gimtosios kalbos išsaugojimo. 2004-aisiais UNESCO šią daugybės drąsos, stiprybės ir gudrumo pareikalavusią veiklą pripažino pasaulyje analogų neturinčiu reiškiniu.

Tad dalyvaudami Kahoot viktorinoje pirmų klasių mokiniai ne tik prisiminė, kas yra knygnešystė, kuo ji reikšminga lietuvių tautos raidai, bet ir sužinojo daugybę įdomių bei mažai kam girdėtų faktų apie šią spaudos draudimo laikotarpiu Lietuvoje vykdytą nelegalią veiklą, jos įamžinimą, iškiliausius mūsų šalies knygnešius ir kitų įdomybių. Pavyzdžiui, jog pirmąją knygnešių organizaciją įkūrė ne kas kitas, kaip už blaivybę aktyviai kovojęs žemaičių vyskupas Motiejus Valančius arba kad viešint Panevėžio rajone galima aplankyti Vaižganto ir knygnešių muziejų. Taip pat pirmokai išsiaiškino, jog vieno knygnešio kasdienis ryšulys sverdavo net 32 kilogramus. 

Klasės valandėlė jauniesiems gimnazistams neprailgo ir suteikė galimybę sukaupti žinių, ugdytis pagarbą   knygnešių ir jiems talkinusių žmonių veiklai, suvokti jos prasmę. 

Taja Tamkevičiūtė, Knyg(i)ų klubo narė