Kitokia istorijos pamoka. Dokumentinės apybraižos „Romas Kalanta – Heroizmo genas“ pristatymas ir peržiūra

Kovo 22 d. gimnazijos I-II klasių mokiniai turėjo galimybę dalyvauti Lietuvos istorijos pamokoje apie žymų disidentą Romą Kalantą. Gimnazijos aktų salėje vyko dokumentinės apybraižos „Romas Kalanta – Heroizmo genas“ pristatymas, peržiūra ir diskusija. Susitikime dalyvavo filmo autorė ir režisierė žurnalistė Danguolė Bunikienė, Kauno Veršvų gimnazijos istorijos ir pilietiškumo pagrindų mokytoja ekspertė Diana Murauskienė ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro vyriausiasis specialistas Valdas Šukevičius.

Disidentinis judėjimas buvo ryškiausia pasipriešinimo forma, XX a. 6-ame dešimtmetyje pakeitusi ginkluotą pasipriešinimą. Lietuvos disidentų tikslai buvo įvairūs – nuo nepriklausomybės Lietuvai siekio iki elementarių žmogaus teisių laikymosi. 1972 m. viešai reikšdamas protestą susidegino Romas Kalanta. Šis įvykis parodė Lietuvos visuomenės antisovietinį nusiteikimą, išjudino pasyvesnius. Romo Kalantos poelgis sukėlė spontaniškus protesto veiksmus, patriotiškai nusiteikusiai visuomenei jis tapo pasipriešinimo simboliu, idealu.

Svarbiausiu šios apybraižos akcentu tapo artimųjų saugomi ir niekur iki šiol neviešinti Romo rašinėliai apie gyvenimą ir mirtį, išskirtinės, Romo vaikystės, niekur nepublikuotos nuotraukos, žmonių, pažinojusių laisvės šauklį, atviras interviu ir pačių protesto dalyvių autentiški liudijimai.

Sukurti 8 dešimtmečio mokinio įvaizdį ir nuotaikas šios apybraižos kūrėjams padėjo karo istorijos rekonstruktorių klubo „Partizanai“ nariai ir Veršvų gimnazijos esami ir buvę mokiniai.

Valdas Šukevičius įteikė filmo kūrėjams ir gimnazijos bendruomenei Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro atminimo dovanas bei apdovanojo laisvės kovotojo Romo Kalantos atminimo medaliu už pilietiškumą ir visuomeninę veiklą.

Istorijos mokytoja Asta Šulcienė

Nuotraukos Evelinos Savickaitės ir Arijaus Pociaus