Mokslo metus pirmieji pasitiko pirmaklasiai: vasaros atostogas vainikavo Susipažinimo-adaptacijos diena gimnazijoje

Rugpjūčio 29 dieną gimnazijoje suskambėjo paskutiniai vasaros atgarsiai: pirmokai sugužėjo į  Susipažinimo-adaptacijos dieną. Tai tradicinis renginys, skirtas būsimiems I klasių mokiniams, o jo tikslai yra sudaryti sąlygas mokiniams susipažinti ir lengviau įsijungti į mokymosi veiklas naujoje aplinkoje, padėti mokiniams pažinti save ir bendramokslius, ugdyti meilę savo mokyklai.

Į gimnazijos aktų salę gausiai susirinkusius pirmokus pasitiko renginio organizatoriai: renginio iniciatorė, direktoriaus pavaduotoja ugdymui Danutė Dragūnienė, pirmokų auklėtojai, veiklas organizuojantys mokytojai ir Mokinių tarybos atstovai. Šiltai sveikindama naujuosius gimnazijos bendruomenės narius, D. Dragūnienė pristatė renginio programą, papasakojo, kodėl ši diena yra organizuojama, padrąsino, kad neformalios veiklos padės susipažinti vieniems su kitais, pažinti auklėtojus, mokytojus ir drąsiau jaustis atvykus į Rugsėjo I šventę.

Pirmokus sveikindama Mokinių tarybos pirmininkė Gerda Brazaitė su narėmis Novile Rasimavičiūte ir Benita Eimutyte pristatė gimnaziją, jos garbingą istoriją, akcentuodamos gimnazijoje puoselėjamas vertybes, pasakojo, kad čia dirba nuoširdūs, kompetentingi mokytojai, vyrauja šilta bendravimo atmosfera, komforto jausmą kelia graži, estetiška mokyklos aplinka, platus ugdomųjų dalykų pasirinkimas, unikali gamtos mokslų laboratorija, galimybės atskleisti ir plėtoti savo gabumus, įgyti ne tik žinių, bet ir gyvenimiškų kompetencijų, planuoti savo karjerą, dalyvauti kūrybinėje veikloje, pasiruošti ir dalyvauti konkursuose, olimpiadose, festivaliuose, dalyvauti respublikiniuose renginiuose. Pristatydamos Mokinių tarybos funkcijas, veiklos tikslus, ryškiausius tradicinius renginius, merginos paskatino iniciatyvius, kūrybingus ir darbščius naujokus prisijungti prie mokinių savivaldos.

Atėjus į naują mokyklą visada smalsu, kokie žmonės mokysis kartu, ar jie pateisins iš pirmo žvilgsnio susidarytą nuomonę, ar atsiras bendraminčių, su kuriais bus lengviau eiti kūrybiniu keliu ir įveikti iššūkius. Tad pirmiausia norisi susipažinti su bendraamžiais. Progą susipažinti Mokinių tarybos nariai sukūrė pirmokus pakviesdami į sporto salę pažaisti socializacijos žaidimų. Iš jos, jau apsipratę vieni su kitais, jauniausieji gimnazistai su savo auklėtojomis Edita Boliene, Rima Gecevičiene, Loreta Kašėtiene, Irma Linkevičiene, Danute Račkauskiene ir Jurate Vailioniene išsiskirstė į klases. Čia mokiniai dalijosi įspūdžiais apie sutiktus žmones, gimnazijos erdves, lūkesčius ir nusiteikimą.

Artimiau susipažinę su savo auklėtojomis, mokiniai jau buvo pasirengę atlikti įvairiose gimnazijos erdvėse mokytojų Janės Zelenienės, Mindaugo Ribinsko, Ievos Kizelytės, Tomo Balyno, Inos Nakvosienės ir Antano Kalinausko jiems organizuotus komandinius žaidimus. Statydami makaronų ir zefyrų bokštus, įveikdami estafetes su išmaniosiomis užduotimis, transportuodami žemyn žalius prie lubų pririštus kiaušinius, bendromis jėgomis piešdami klasioko portretą, atlikdami verbalines užduotis, mokiniai demonstravo kūrybiškumą, gebėjimą susitarti, pasiskirstyti vaidmenimis, iniciatyvumą, loginį mąstymą ir pasitikėjimą vienas kitu. Su jais reflektavę auklėtojai džiaugėsi, kad jų ugdytiniams veiklos patiko, mokiniai suprato, kad užduotys skirtos ne tik susipažinti, bet norint kuo greičiau jas atlikti, reikėjo daugiau kalbėtis, klausytis vienas kito, susitarti ir numatyti veikimo strategijas. Vadinasi, tai buvo pirmosios komandinio darbo pamokos.

Po visų veiklų grįžę į aktų salę pasidalinti įspūdžiais, jau daugelis renginio dalyvių atrodė drąsesni, radę savo vietą, kur bus vertinami ir galės jaustis reikalingi. Refleksiją moderavusi Mokinių tarybos pirmininkė G. Brazaitė apibendrino, jog kiekvienas iš susirinkusių yra išskirtinai unikalus ir todėl yra labai smagu pažinti begales naujų žmonių, kad ketveri metai gimnazijoje bus pilni naujų patirčių, iššūkių ir įspūdžių, paskatino pasinaudoti naujomis atsiradusiomis galimybėmis ir nebijoti keistis ir tobulėti.

Susipažinimo-adaptacijos diena buvo įprasminta, nes naujieji gimnazistai pasijuto drąsiau, pademonstravo savo kūrybiškumą, lyderystės įgūdžius, gebėjimą dirbti komandoje, o auklėtojams ir mokytojams ši diena buvo galimybė pažinti tuos žmones, kuriuos visus ketverius metus lydės pažinimo keliu.

Santa Marcinkevičiūtė, lietuvių kalbos mokytoja