„Life in the Ghetto“

Balandžio 28-ąją vyresniųjų klasių mokiniai dalyvavo netradicinėje integruotoje anglų-istorijos-etikos pamokoje anglų kalba „Life in the Ghetto“. Istorijos mokytojos Giedrės Škarnulienė , anglų kalbos mokytojos Jovitos Žilinksienės ir etikos mokytojos Meilės Platūkienės iniaciatyva ją vedė austras savanoris Sebastianas Hager iš valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus.

Devyniolikmetis vaikinas, laisvai kalbantis anglų ir vokiečių kalbomis, papasakojo mokiniams apie Antrojo pasaulinio karo metu vykusį žydų genocidą, tuometinius įvykius Lietuvoje bei dalinosi įdomiomis istorijos detalėmis apie holokaustą.

Ši netradicinė pamoka buvo vedama anglų kalba, todėl kiekvienas jos dalyvis turėjo progą pagilinti ne tik istorijos žinias, bet ir praturtinti užsienio kalbos žodyną istorine tematika. Mokiniai nebuvo labai drąsūs reikšdami savo mintis ar užduodami klausimus angliškai, tačiau svečias stengėsi sukurti jaukią atmosferą, skatino susirinkusius jaustis patogiai, neapsunkino gimnazistų sudėtingais klausimais, datomis ar žinoma teorine medžiaga. Savanoriai mūsų mokykloje lankosi jau antrą kartą 2012 metais pas mus svečiavosi NadineTauchner, jų apsilankymus inicijuoja Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti, kurio Tolerancijos ugdymo centras veikia pas mus.

„Lietuva žavi savo stiprybe, pasipriešinant okupantams ir mokėjimu išsikovoti laisvę bet kokiu atveju. Per trumpą laiką tokia jauna valstybė patyrė tiek daug sunkumų, tačiau vis išliko nepriklausoma. Net ir blogiausių faktų apie savo šalį neturėtumėte gėdytis ar slėpti“, – paklaustas, kuo jam įdomi Lietuvos istorija, atsakė Sebastianas. Taip pat jis teigė, kad anksčiau beveik nieko nežinojo apie mūsų šalį, tačiau tikrai nesigaili, kad pasirinko būtent čia atlikti savanorystę. Dėkojame visiems dalyvavusiems, organizatoriams ir svečiui iš Austrijos.

Edita Žėkaitė III k