Iškilmingas Vanago paminklo atidarymas Merkinėje

Grupelė mūsų gimnazijos mokinių ir mokytojų 2022 m. lapkričio 27 d. lankėsi Merkinėje Adolfo Ramanausko-Vanago paminklo atidarymo ir šventinimo ceremonijoje.

Iškilmės prasidėjo 11.30 val. Šv. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje už Laisvės gynėjus aukojamomis mišiomis. Pasibaigus mišioms iškilminga šventės dalyvių eisena patraukė į A. Ramanausko-Vanago skverelį, esantį ties Nemunaičio ir Seinų gatvių sankryža. Čia buvo atidengtas paminklas Lietuvos laisvės kovų sąjūdžio Gynybos pajėgų vadui A. Ramanauskui-Vanagui. Bronzinė natūralaus dydžio partizanų vado skulptūra sukurta pagal garsiąją 1947 m. fotografiją, kuriai jis pozuoja su vanagėliais ant pečių ir priklaupęs ant vieno kelio. Skulptūrą sukūrė žinomas šiaulietis skulptorius Gintautas Lukošaitis. Iškilmėse dalyvavo LR Krašto apsaugos ministras Alvydas Anušauskas, Varėnos rajono meras Algis Kašėta, Seimo nariai Angelė Jakavonytė ir Juozas Baublys, Alytaus miesto mero pavaduotojas Povilas Labukas, A. Ramanausko-Vanago dukra Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė su šeima, paminklo autorius.

Po iškilmingosios dalies šalia Merkinės krašto muziejaus apžiūrėjome Lietuvos kariuomenės ginklų parodą, vaišinomės karšta arbata ir kareiviška koše. Nors diena pasitaikė žiemiškai vėsi ir darganota, dalyvių nuotaika buvo puiki, nes renginys sujaudino kiekvieno patrioto širdį.

Rita Vaitkevičienė