Viešnagė Ispanijoje

Adolfo Ramanausko-Vanago vidurinė mokykla tęsia projektinę veiklą „Comenius partnerystė“. Tai mokyklų bendradarbiavimo projektai, jungiantys bendrai veiklai mokymo institucijas iš Mokymosi visą gyvenimą programoje dalyvaujančių šalių. Šios veiklos tikslas yra stiprinti europinę dimensiją mokykliniame ugdyme, skatinant bendradarbiavimą tarp Europos mokyklų. Bendradarbiaudami su kolegomis iš kitų šalių, turime galimybę pažinti kitas kultūras, tobulinti užsienio kalbų žinias, pasidalinti gerąja patirtimi, naujoviškomis mokymo praktikomis.

Partnerystė tęsiasi

Adolfo Ramanausko-Vanago vidurinė mokykla yra laimėjusi finansavimą vykdyti Comenius partnerystės veiklą „Kalba – žinių jungtis“ 2006-2009 m. Šio projekto tikslas – integruotas kalbos ir dalyko mokymas (ang. Content and Language Integrated Learning – CLIL), kai mokiniai kito dalyko (pvz. istorijos ar geografijos) mokosi užsienio kalba.

Lapkričio 13-18 d. keturi mūsų mokyklos atstovai (direktorius Virginijus Skroblas, vyresnioji anglų k. mokytoja Jovita Žilinskienė ir šių eilučių autorės) lankėsi Ispanijos San Augustin Del Guadalix vidurinėje mokykloje, kur susitiko su savo partneriais: ispanais, prancūzais ir italais iš 3- jų mokyklų. Į šį susitikimą neatvyko tik 2-jų mokyklų atstovai iš Portugalijos.

Projekto dalyviai pristatė savo veiklą, kurią vykdė nuo pavasarį vykusio susitikimo Portugalijoje. Šio projekto koordinatorė mūsų mokykloje, vyresnioji anglų k. mokytoja J.Žilinskienė pristatė mūsų mokyklos projektą „Europos šalių istorija“. Mokiniai nagrinėjo įvairių šalių istoriją, skaitė literatūros kūrinius, atspindinčius pasirinktą istorinį laikotarpį, derino prie istorinių įvykių ir pateikė ta užsienio kalba, kurią mokosi: anglų, vokiečių ar prancūzų. Visų šalių projekto dalyviai apibendrino tyrimus, atliktus su mokiniais, jų tėvais, mokytojais. Tyrimų rezultatai atskleidė požiūrį į kalbos ir dalykų integruotą mokymą.

Pavasarį susitiksime Alytuje

Projekto dalyviai diskutavo apie tolesnę projekto eigą: būsimisusitikimai vyks Alytuje, Prancūzijoje ir Italijoje. Baigiamuosiuose susitikimuose numatyti ir mokinių mainai. Taigi, 2008 m. gegužės 5-10 dienomis Alytuje sulauksime svečių iš Prancūzijos, Italijos, Ispanijos ir Portugalijos. Mūsų partneriai ypač laukia šio vizito.

Integruotas dalyko ir užsienio kalbos mokymas – palyginti naujas reiškinys Lietuvos švietimo sistemoje, atveriantis nepakankamai ištyrinėtas praktinio užsienio kalbų mokymosi galimybes. Jo reikšmė pabrėžiama Europos Sąjungos ir Lietuvos švietimo dokumentuose, kuriais numatoma tolesnė kalbų mokymo plėtra. Nuo 2007 m. jis įtraukiamas į naują Europos Sąjungos „Mokymosi visą gyvenimą“ projektą.

Miestas, kuris niekada nemiega

Viešnagės metu susipažinome su San Augustin Del Guadalix mokykla, lankėmės San Augustino merijoje. Po užsiėmimų turėjome galimybę aplankyti Madridą, Avilą ir Segoviją.

Madrido pasididžiavimas – Prado muziejus, kuris garsėja geriausia pasaulyje ispanų tapybos kūrinių kolekcija bei sukaupta šimtais pasaulyje garsių užsienio tapytojų kolekcijų, ypač italų ir flamandų mokyklų. Mes turėjome galimybę grožėtis ispanų dailininkų darbais: F. de Gojos, D. Velazkuezo, f. de Zurbarano, B. Muriljo, El Greko. Gausi ir užsienio tapytojų kolekcija: P. Rubenso, Rembranto, H. Boscho, Rafaelio, Tintoreto ir kt.

Stebino vakarinis Madridas: labai judrus, šiuolaikiškiausias šalies miestas, nuolat skendintis triukšme ir trokštantis nuo intensyvaus eismo. Tai miestas, kuris niekada nemiega. Net ir jo pavadinimas kilęs iš vida nocturna (naktinio gyvenimo).

Senasis Madridas išsiplėtęs aplink Didžiąją aikštę (Plaza Mayor). Netoliese stūkso XVIII a. statyti Karalių rūmai. Grįstos akmenimis gatvės pilnos barų (tascas) ir restoranų.

Viduramžiškas Avilos miestas

Ispanija Pasaulio paveldo objektų skaičiumi lenkia visas pasaulio valstybes. Be gamtos ir kultūros paminklų, net 8 Ispanijos miestai įtraukti į UNESCO paveldo sąrašą. Avila ir Segovija – miestai, kuriuos globoja UNESCO.

Avila – aukščiausiai įsikūręs miestas Ispanijoje (1130 m. virš jūros lygio). Miesto sienos – daugiau kaip 2 km ilgio ir su 88 sargybos bokšteliais bei 9 vartais. Miestas lyg magnetas traukdavo piligrimus nuo XVI a. pabaigos, nes čia gimė Šv. Teresa, garsioji Karmelitų ordino reformatorė. Didžiausią įspūdį paliko didinga Šv. Vincento katedra – romantiškojo, baroko ir renesanso stilių mišinys, pastatyta toje vietoje, kur IV a. buvo nukankinti Šv. Vincentas ir jo dvi seserys.

Segovija – miestas stebuklas

Segovija – Kastilijos sostinė, didingai iškyla iš ją supančių lygumų. Tai didingų istorinių paminklų miestas su Ispanijos garsenybėmis: 2000 metų senumo akveduku, pasakų pilimi Alkazaru ir viena iš gražiausių Ispanijos katedrų. Segovija apsupta Sierra de Guadarrama kalnų masyvo, kurių viršukalnės visados padengtos sniegu.

Romėnų akvedukas Segovijoje yra beveik 1 km ilgio ir pakyla iki 46 m aukščio, dar ir dabar atneša vandenį iš kalnų šaltinio į siena aptvertą miestą.

Aukščiausias ir puošniausias Segovijos architektūros paminklas – gotikinė katedra, pastatyta 1525 m. Kylant uolėta kalva aukštyn prieinama įspūdinga pilis – Alkazaras. Lyg iš V.Disnėjaus pasakų filmo pilis stovi pakibusi ant uolos atbrailos. Būtent šioje pasakų pilyje Ispanijos karalienė Izabelė pažadėjo suteikti finansinę paramą naujojo pasaulio atradėjui K.Kolumbui. Šiame mieste dar yra keli tuzinai didelę istorinę reikšmę turinčių bažnyčių, vienuolynų, rūmų ir pilių.

Ispanų virtuvėje karaliauja paella

Gerą įspūdį paliko ispanų virtuvė. Ispanai svečius pirmiausia vaišina sausu spirituotu vynu. Jį pateikia prie nedidelių užkandžių (tapas). Tai gali būti plonais griežinėliais supjaustytas vytintas kumpis (Jamon serrano), avies sūris, kalmarų žiedai, apvolioti miltuose ir iškepti alyvų aliejuje, mažos, tešloje keptos žuvytės. Skaniausia mums buvo ragauti paella – turbūt garsiausias visos ispanų virtuvės patiekalas. Šiame ryžių patiekale meistriškai sujungiami jūros ir kranto skoniai: mėsa, žuvis, vištiena, daržovės, jūros gėrybės, prieskoniniai augalai. Pietūs ir vakarienė visada baigiami desertu, kurių čia didelis pasirinkimas.

Gyvenom pietiečiams būdingu ritmu

Gyvenimas – tai šventė, sako ispanai, ir tuo tikrai neabejoji, nes jau per keletą viešnagės dienų mus pagauna čia tvyranti rami, atsipalaidavimą teikianti nuotaika, neskubus gyvenimo tempas. O kur skubėti? Pietūs, vakarienė – tai bendravimas, buvimas kartu, o tik paskui mėgavimasis valgiais ir gėrimais. Ispanai tam teikia didelę reikšmę.

LORETA MAZĖTYTĖ,
matematikos ir IT mokytoja metodininkė,
DANUTĖ DRAGŪNIENĖ,
direktoriaus pavaduotoja ugdymui,

Adolfo Ramanausko-Vanago vidurinė mokykla

Parašykite komentarą