Projektinis susitikimas Danijoje

Š.m. gegužės 13-15 dienomis Danijoje, Aulum miestelyje vyko Comenius projekto SENTSUDER susitikimas, kuriame dalyvavo 13-os mokyklų atstovai iš 10-ies šalių: Danijos, Slovakijos, Portugalijos, Kipro, Ispanijos, Vokietijos, Italijos, Lenkijos, Vengrijos ir Lietuvos. Lietuvą atstovavo mūsų  mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Danutė Dragūnienė ir vyresnioji anglų kalbos mokytoja Edita Bolienė.

Malonus įvertinimas

Šis projektinis susitikimas buvo skirtas įvertinti šių metų projektinę veiklą, kuri vadinosi “Istoriniai keliai mūsų šalyje”. Susitikimo metu buvo aptarti sunkumai, su kuriais teko susidurti vykdant projektinę veiklą bei kaip jų būtų galima išvengti ateinančiais metais.

Kovo mėnesį Leipcige visų mokyklų-partnerių mokiniai pristatė savo projektus. Projektinių darbų temos buvo labai įvairios: Druskos kelias, Vyno kelias ir t.t. Mūsų mokyklos mokiniai Vilius Tamošiūnas, Simona Šarkauskaitė ir Vilius Jankauskas, vadovaujami istorijos mokytojos-metodininkės Ramutės Volkuvienės pristatė projektinį darbą “Alytus –tiltas tarp dviejų imperijų”. Ir nors darbas buvo pristatytas kovo mėnesį, aptarimo metu buvo prisimintas kaip brandžiausias, o mūsų mokiniai- geriausiai kalbantys angliškai. Buvo smagu girdėti puikius atsiliepimus.

Aulum mokykla

Aulum mokykla daug mažesnė už Adolfo Ramanausko-Vanago vidurinę mokyklą ne tik pastato didumu, bet ir mokinių skaičiumi. Joje mokosi 500 mokinių nuo 6-ių iki 16-os metų amžiaus. Mokytojų kolektyvas taip pat mažesnis- vos 50. Mokytojai neatestuojami. Pirmieji dveji metai-bandomieji, vėliau atlyginimas skaičiuojamas pagal darbo stažą. Danijoje įprasta, kad tas pats mokytojas dėsto keletą dalykų, pavyzdžiui , vienas danų kolega pasakojo, kad jis dėsto danų kalbą, anglų kalbą ir informacines technologijas, o jo brolis- kūno kultūrą, matematiką ir astronomiją.

Beje, mokiniai mokosi danų kalbą 11 valandų per savaitę. Atostogaujame panašiai, tik Danijoje mokinių atostogų metu atostogauja ir mokytojai. Mokykla jauki,

puikiai aprūpinta. Po mokykla- didžiulė erdvė, kurioje mokiniai palieka dviračius pamokų metu.

Danijos miestai ir miesteliai

Visi susitikimo dalyviai gyveno Aulum miestelyje. Tai jaukus ir tvarkingas miestelis teturintis vos 3000 gyventojų. Miestelis turi savo mokyklą, bažnyčią, banką viešbutį ir keletą parduotuvių bei kavinių. Brangių mašinų ar prabangių vilų čia nepamatysi.

Gyventojai susisiekimui dažniausiai naudoja dviračius, o namukai nedideli ir dailiai apželdinti gyvatvorėmis, kiemeliai grįsti akmenimis, puošti retais žydinčiais augalais.

Orhusas  yra antras pagal didumą Danijos miestas, kurį aplankėme vieną popietę. Miesto senamiestyje įkurdintas “Senasis miestas” kažkuo priminė Rumšiškių muziejų. Į šį vieną lankomiausių Danijos muziejų po atviru dangum prieš šimtą metų buvo suvežti senoviniai namai iš visos Danijos bei surinktos visų namų istorijos. Čia gali pamatyti ir žydo vaistinę, ir amatininkų bei pirklių namus. Po muziejaus teritoriją vaikštinėja autentiškus to meto drabužius dėvintys žmonės. Čia gali ne tik pasivažinėti senoviniu vežimu, bet ir paragauti to laikmečio valgių, kuriuos gamina moterys senoviniu būdu- ant krosnies.

Pats miestas sužavėjo įvairia architektūra- nuo vikingų laikų namų iki šiuolaikinių, modernių pastatų. Šaligatviai visur padalinti pusiau-viena puse eina pėstieji, kita-važiuoja dviratininkai.

Orhuse aplankėme ir Modernaus meno muziejų. Tai įspūdingas pastatas, kurio vidus padalintas į daugybę baltų erdvių. Kai kurie kūriniai džiugino akį, linksmino, kiti-šokiravo. Nuostabus pojūtis atsistoti nišoje ir pasijusti beribėje erdvėje- toks veidrodžių pagalba sukurtas efektas. Arba pasėdėti kambaryje, kuriame per 8 minutes patiri paros pojūčius.

Kitą popietę aplankėme Ringkobing miestą, įkurtą XIII amžiuje kuris garsėja bažnyčia, pastatyta XV-ame amžiuje .Miestas yra netoli Šiaurės jūros, kuri tądien buvo pasišiaušusi, nes pūtė žvarbokas vėjas, nešdamas į akis smėlį. Jūros pakrantė primena mūsų Baltijos pajūrį; balto smėlio kopos, gintarai, suvenyrų krautuvėlės.

Praėjusiais metais Mičigano universiteto grupės sociologų “World Values Survey” atliktas tyrimas parodė, kad Danija, garsėjanti demokratija, , socialine lygybe bei taikia aplinka, yra laimingiausia šalis pasaulyje. Pabendravę su danais įsitikinome, kad tai tiesa. Jie darbštūs, linksmi, tolerantiški žmonės.

Parašykite komentarą