Slovakija iš arti

Lapkričio 4-8 dienomis Slovakijoje, Levice mieste „Comenius“ projekto SENTSUDER susitikime dalyvavo 12-os mokyklų atstovai iš Danijos, Slovakijos, Portugalijos, Kipro, Vokietijos, Italijos, Lenkijos, Vengrijos ir Lietuvos. Mūsų šaliai atstovavo Adolfo Ramanausko-Vanago vidurinės mokyklos delegacija: mokyklos direktorius Virginijus Skroblas, direktoriaus pavaduotoja ugdymui Rita Baubonienė, projekto koordinatorė Edita Bolienė bei informacinių technologijų mokytojas Tomas Balynas.

Šiais mokslo metais mokyklų – partnerių susitikimas įvyko pirmą kartą. Jo metu buvo numatyta projektinė veikla. 2009-2010 m.m. tema – „Darnus vystymasis“. Kiekviena mokykla turi parengti klausimyną savo miesto gyventojams apie darnų vystymąsi mūsų mieste. Klausimynas turėtų apimti įvairias sritis, pavyzdžiui: viešąjį transportą, aplinkosaugą, sveikatos apsaugą ir kt. Mokiniai turės apklausti ne mažiau kaip 100 respondentų, apibendrinti duomenis bei pasidomėti visomis darnaus vystymosi sritimis savo mieste ir pristatyti tarptautinėje mokinių konferencijoje Tenerifėje (Ispanija), kuri vyks 2010 m. balandžio 14-18 dienomis. Skaidrių pagalba turėsime pateikti vieną geros patirties pavyzdį bei vieną taisytiną.

Partnerių mokykla

Mokykla, kurioje lankėmės Levice mieste, vadinasi Sredne odborne uciliste. Tai profesinė mokykla, kuri ruošia telekomunikacijos specialistus, akmentašius, automechanikus ir kt. Mokiniai čia įgyja vidurinį išsilavinimą bei išklauso teorinį kursą, o praktikos mokosi įmonėse, su kuriomis mokykla yra sudariusi sutartis. Mūsų apsilankymo metu mokykla šventė savo 30-metį, iš jų 10 metų mokykla dalyvauja įvairiuose projektuose. Mokytojai ir mokiniai aplankę daugybę šalių. Na, o mums išvykus, mokykla laukė kitų svečių iš Lietuvos. Iš Aukštadvario profesinės mokyklos turėjo atvykti 6 mokiniai ir juos lydinti mokytoja. Du mėnesius jie gyvens ir dirbs Levice mieste.

Tai mokykla turinti gražias tradicijas bei jas puoselėjanti. Mes turėjome galimybę dalyvauti pirmakursių krikštynose. Po nelengvų išbandymų mokyklos direktorius kiekvieną „įšventino“ kalaviju. Taip pirmakursiai tapo savo mokyklos lygiateisiais nariais. Mokytojai pasakojo ir apie Raudonojo kaspino šventę, kuri panaši į mūsų abiturientų išleistuves. Tik jie mokiniams prisega raudoną kaspiną švarko atlape.

Levice miestas ir jo apylinkės

Levice miestas nedidelis- turintis tik 36000 gyventojų. Senų pastatų išlikę nedaug- centrinė aikštė ir keletas pastatų aplink ją. Centre – miesto rotušė, kuri buvo pastatyta 1902 metais. Pats miestas pirmą kartą buvo paminėtas 1156 metais. Dar išlikę senosios pilies griuvėsiai, menantys kovas su turkais, kurie bet kokia kaina norėjo užgrobti miestą, garsėjusį sidabro ir aukso kasyklomis.

Levice – vieno iš 8 Slovakijos regionų centras. Čia klesti turizmas, pramonė ir vynininkystė. Turistų ypatingai pamėgta vieta – Bojnice pilis. Tai buvo bene pats įspūdingiausias objektas, kurį aplankėme būdami Slovakijoje. Pirmasis įrašas apie pilį – 1113 metai. Pilis stulbina savo grožiu, tiek iš vidaus, tiek ir iš išorės. Paskutinė pilies rekonstrukcija tęsėsi 20 metų ir jai vadovavo paskutinysis pilies savininkas grafas Jan František Palffy, kuris turėdamas polinkį menui, pats asmeniškai kūrė pilies interjerą ir eksterjerą. Pilis turi koplyčią, kurios lubos puoštos įstabiomis freskomis. Gražiausia pilies salė pavadinta Auksine sale dėl auksu puoštų lubų, nuo kurių lankytojus stebi 136 angeliukų veideliai. Kiekvieno išraiška skirtinga. Po pilimi – įspūdingo grožio olos, kuriose pilies gyventojai slėpdavosi nuo priešų.

Bojnice pilis primena pasakų pilį su smailais gotikinio stiliaus bokšteliais, su vandens grioviu aplink pilį, dekoratyviniais augalais apsodintais takeliais, skirtais pasivaikščioti ir pamąstyti.

Kelios dienos Slovakijoje pralėkė nepastebimai. Iš kelionė grįžome pavargę, bet kupini puikių įspūdžių.

Edita Bolienė,

vyresnioji anglų kalbos mokytoja ir projekto koordinatorė

Parašykite komentarą