Pažinkime Europą piešdami

Gyvename visuomenėje, kurios vertybių skalė nuolat kinta. Šiandieną itin aktualu mokytis kurti, individualiai ieškoti galimybių asmeniniam tobulėjimui. Jau ne vienerius metus  Adolfo Ramanausko – Vanago vidurinė mokykla dalyvauja Comenius daugiašalės mokyklų partnerystės projektuose ir yra sukaupusi nemažą patirtį.

Labai apsidžiaugėme, kai buvome pakviesti dalyvauti tarptautiniame Comenius projekte: ,,Pieškime! Piešiniai vienija Europą“ (Let‘s draw! Cartoons unite Europe), kurio trukmė 2009-2011 metai. Projekto tema – Europa ir Europos Sąjunga piešiniuose, šaržuose ir karikatūrose. Partnerystės tikslai: skatinti kultūrinį supratimą, plėsti integravimosi į Europą istorijos žinias, skatinti kūrybiškumą, skaityti ir interpretuoti neverbalinę mintį, esančią šaržuose bei karikatūrose. Projektas finansuojamas remiant Europos komisijai.

Pirmaisiais projekto įgyvendinimo metais mokiniai rinks piešinius, komentuos jų sukūrimo istorinį pagrindą, aiškinsis požiūrį bei idėją. Naudodamiesi Moodle, nuotolinio mokymosi sistema, mokiniai turės galimybę diskutuoti su projekto dalyviais užsienyje, pristatyti savo darbus. Antraisiais metais mokiniai patys pieš šaržus ir karikatūras projekto tema. Galutinis etapas – surinktos profesionalių šaržų bei karikatūrų kolekcijos, taip pat  mokinių darbų pristatymas virtualioje erdvėje ir knygos forma.

2009 m. lapkričio 9 d. iš lietingo Vilniaus išvykome į saulėtą Portugalijos sostinę  Lisaboną. Puikus oras priminė rugpjūčio mėnesį. Mus šiltai sutiko projekto koordinatorė Filomena Clemente. Laikrodžių rodykles pasukę 2 valandas atgal, apsistojome Alcabideche mieste, su nuostabia Atlanto vandenyno pakrante.
Lapkričio 10-13 d. Ibn Mucana mokykloje (pavadintoje portugalų poeto vardu) vyko pirmasis mokyklų partnerių atstovų susitikimas, diskusijos. Šiame projekte dalyvauja 9 mokyklos iš 7 valstybių: Vokietijos,  Italijos, Lenkijos, Prancūzijos, Portugalijos, Turkijos ir Lietuvos. Mūsų mokyklai atstovavo projekto koordinatorė anglų kalbos mokytoja Ineta Boguševičienė, istorijos mokytoja metodininkė Ramutė Volkuvienė ir dailės mokytoja metodininkė Dalia Adukevičienė.

Ibn Mucana mokykla labai svetinga ir tolerantiška, joje mokosi skirtingų tautybių vaikai. Gražiai sutvarkyta aplinka, daug erdvės poilsiui, skambanti muzika pertraukų metu. Nors mokykla aptverta tvora  ir į ją  nepateksi nepastebėtas, tai netrukdo jaustis laisvai. Mokiniai mums pasirodė drąsūs ir smalsūs. Filmavo mūsų susitikimą ir nustebino įdomiais klausimais: ,,Ar tikite Dievą?“, ,,Ką manote apie Didijį sprogimą?“ ir kt.

Profesionalus karikatūristas Luis Afonso linksmai, emocingai  pristatė savo kūrybos parodą mokiniams ir projekto partneriams. Projekto koordinatorių ir miesto mero iniciatyva organizuotos ekskursijos, kurių metu pamatėme Portugalijos įžymybes:  žalumoje skendintį Sintros miestelį su įspūdinga maurų pilimi-tvirtove (Castelo Mouros), pastatytą  9 a. vaizdingoje kalnų viršūnėje, tolimiausią Europos tašką žemyno vakaruose – uolos iškyšulį  Cabo da Roca prie Atlanto vandenyno. Poetas Camoes jį apibūdino: ,,Kur baigiasi žemė ir jūra prasideda“. Grožėjomės Lisabonos senamiesčiu, siauromis viduramžių gatvelėmis, miesto panorama iš apžvalgos bokšto, nepaprasto gotikinio grožio šv. Jeronimo vienuolynu ir katedra, kur ilsisi garsiojo jūrų keliautojo Vasko de Gamos palaikai. Cascais mieste aplankėme Portugalijos menininkės Paulos Regos parodos ekspoziciją. Tapyboje, piešiniuose, graviūrose, persipinantys simboliai, siurrealistinės vizijos bei išraiškingi personažai atskleidžia jos įvairiabriaunę  kūrybą.

Kelionė pasibaigė, grįžome į realybę. Kovo mėnesį Stambule Turkijoje, įvyks antrasis projekto susitikimas. Laukia sunkus, bet įdomus, kūrybingas darbas.

Dalia Adukevičienė,
dailės mokytoja metodininkė

Parašykite komentarą