Tolerancijos diena mokykloje (NUOTRAUKOS)

Šių metų lapkričio 16 d. Alytaus Adolfo Ramanausko – Vanago gimnazijoje, kaip ir kasmet, vyko tradicinis Tolerancijos dienos minėjimas. Į mokyklą skubantiems mokiniams dalinome apyrankes, kurių buvo pagaminta apie 600. Jos priminė Tolerancijos dienos svarbą, mokyklos fojė demonstravome skaidrių šou, skambėjo Saulės kliošo tolerancijos daina „Jei aš būčiau tu“. Tai buvo finalinė diena , po visos aktyvios savaitės, kurios metu mokiniai pynė minėtąsias apyrankes, taip pat rinko gražiausias sentencijas apie toleranciją, kad visi prisimintų tolerancijos svarbą. Be to, visą savaitę vykusiose etikos pamokose mokiniai aktyviai dalyvavo diskusijoje „ AR MANO TOLERANCIJA NESUVAIDINTA“. Darė testus, kurių atsakymų svarbą aiškinosi kartu su etikos mokytoja Meile Platūkiene.

Moksleiviai dalyvavo visą savaitę trukusiame tolerancijos plakato kūrimo konkurse, kurio agitacinis šūkis:  „Visi skirtingi – visi lygūs“. Buvo vykdomas balsavimas, kurio metu mokiniai rinko tolerantiškiausias klases bei mokytojus. Finalinę lapkričio 16-osios dieną visos mokyklos klasių atstovai buvo pakviesti į aktų salę pristatyti savo plakatų (kurie buvo eksponuojami mokyklos antrajame aukšte), skirtų Tolerancijos dienai. Plakato kūrimo konkurse laimėjo III k g klasė, kuriai buvo įteikta padėka už darbą, o darbas bus siunčiamas į Vilnių toliau varžytis.  Mokytoja Meilė Platūkienė paskelbė, jog tolerantiškiausiais mokytojais tapo Aldona Butrimanskienė (tarp III – IVg klasių ) ir Erika Kovalynaitė (tarp 7-8 ir I-IIg klasių ), o tolerantiškiausiomis klasėmis tapo IIIe (tarp III-IVg klasių ) ir IIb (tarp 7-8 ir I-IIg klasių ). Nuoširdžiai sveikiname ir linkime toliau likti tolerantiškiems ir rodyti kitiems pavyzdį.

Per šią savaitę mokiniai suprato, jog pažinti ir suprasti kitą niekada nėra vėlu. Turbūt ši savaitė mūsų mokykloje nebūtų tokia reikšminga ir pilna gerų emocijų, jeigu ne mūsų tolerancijos puoselėtojos – prie renginio labai prisidėjusi technologijų mokytoja Snieguolė Valentukonienė, renginio iniciatorė ir koordinatorė etikos mokytoja Meilė Platūkienė  ir mūsų šaunioji mokinių taryba.

Agnė Petraškaitė, III m g mokinė

Viskas buvo suplanuota nuo pat ankstyvo ryto. Tuos, kurie buvo užsimiegoję, prablaškė prie durų lūkuriuojantys renginio iniciatoriai su tolerancijos apyrankėmis, kitus, kurie skubėjo tik į antrą pamoką ar dar vėliau, o gal tiesiog jiems nebeliko apyrankių, prablaškė plakatai ant durų ir sienų su sentencijomis apie toleranciją. Tai tikrai privertė daugelį mūsų susimąstyti ir išties tapti tolerantiškesniems, o ne tik, kaip diskutavome etikos pamokų metu, vaidinti tolerantiškus. Daug kas tik apsimeta, kad yra tolerantiški, o pasirodo, net nežino, ką šis žodis reiškia, todėl ši savaitė nepraėjo perniek – dabar tikrai visi žino, kas yra tolerancija ir kam jos reikia. Visuose renginiuose būna oficialioji ir linksmoji dalis, šis ne išimtis. Budintys mokytojai su šypsenomis stebėjo antro aukšto grindis apipuolusius mokytojus, kurie draugiškai dalinosi savo atsineštomis piešimo priemonėmis ir mintimis ir kartu varžėsi tarpusavyje, piešė „Tolerancijos plakatus“ bei piešinius. Žinoma, kiekviena klasė norėjo tapti nugalėtoja, todėl uoliai dirbo. Tačiau galėjo dirbti ne tik dailininkai, o ir savo nuomonę turintys arba tiesiog savo klasę palaikantys mokiniai, kurie  rinko tolerantiškiausią klasę ir mokytoją. Visą savaitę vainikavo šios dienos renginys aktų salėje – „Plakato-nugalėtojo“ rinkimai. Tiek mokiniai, tiek mokytojai šiandien suprato, kad reikia dar mokytis pažinti ir suprasti vieniems kitus.

Ugnė ir Agnė Tamošiūnaitės IV e g mokinės


Parašykite komentarą