Paauglių patyčių prevencija

Galbūt ne vienas iš mūsų yra kentėjęs  patyčias mokykloje  arba matęs,  kaip kenčia draugai ar bendraklasiai . Dabar dažnai  sklando kalbos ir gandai apie  patyčių pasekmes , patariama, kaip jų išvengti, ką daryti, kad jų bent sumažėtų.

Suaugę, tai yra mokytojai, mokyklų vadovai, socialiniai pedagogai ar tėvai, galvoja, kad tai tik paauglių problema ir kad mes patys esame kalti.  Savo kaltės jie dažniausiai nemato. Tačiau smarkiai abejoju, ar bent vienas iš jų kada nors stabtelėjo ir susimąstė , kodėl vaikai taip elgiasi ar suaugusiųjų elgesys neturi įtakos vaikų elgesiui.  Mano, paauglės, nuomone, didžiausią įtampą paaugliams ir sukuria patys suaugusieji.

Juk kiekvieną iš mūsų jie moko gyventi. O kas kitas, jeigu ne   suaugusieji mus prižiūri nuo tada, kai mes vos pramerkiame akeles ir pamatome, kokia yra mūsų žemė ? Nuo pat gimimo mumis rūpinasi tėvai, jie sukuria  mūsų namus, jie moko mus gyventi, kalbėti – kaip jie išmoko elgtis, taip mes ir elgiamės.

Labai svarbus yra ir mokytojų pavyzdys. Juk ne visi mokame ignoruoti  tai, kaip jūs bendraujate su mumis ar su mūsų  bendraklasiais, o tikrai ne visi pedagogai su mumis bendrauja gražiai, maloniai,  kaip derėtų su mokiniais bendrauti. Kai kurie iš jūsų užgauna mus sakydami, kad esame negabūs, žemina mus draugų akivaizdoje, viešai pasakoja apie mūsų asmeninį gyvenimą, kartais  ir riebaus įžeidimo nepagaili tiems, kurie  jums tiesiog nepatinka . O juk paaugliai dar yra gana silpnos asmenybės ir ne visi turi  užsiauginę storą šarvą, apsaugantį nuo įžeidinėjimų ir užgauliojimų.

Taip ir įsižiebia neapykantos ugnelė paauglių širdyse.  Pamatę, kiek mokytojas turi  daug  galių, mokiniai  irgi ieško silpnesnio, tarsi žemesnio rango  asmens.

Taigi, mieli suaugusieji, neverskite patyčių kaltės naštos tik vaikams  , o susimąstykit, ar patys nedarote kažko ne taip. Gal ir jums reikia keistis?

Gerda Juozapavičiūtė II c g

Parašykite komentarą