Keisk pasaulį – būk savanoris!

2010 m. gruodžio 2 dieną Europos Komisija paskelbė 2011 metus Europos savanoriškos veiklos metais. Tokiu būdu Europos Komisija nori paskatinti įvairiapusę pagalbą savanoriškoms organizacijoms ir didesnį visuomenės susidomėjimą šia veikla. Tokias pastangas atspindi ir šių metų šūkis „Keisk pasaulį – būk savanoris!“.

Pagal naujausias apklausas Lietuvoje savanoriška veikla užsiima 34% gyventojų. Dar 35% apklausos dalyvių, kurie nėra dalyvavę tokioje veikloje, nurodė, jog ateityje norėtų dalyvauti savanoriškoje veikloje. Tokie skaičiai rodo, kad savanoriška veikla Lietuvoje įgauna vis didesnį populiarumą. Tiesa, augant savanorystės populiarumui, daugėja ir diskusijų, kokią veiklą reikėtų vadinti savanoryste. Pagal populiariausią apibrėžimą, savanorystė yra veikla, už kurią nėra atlyginama, kuri yra naudinga visai visuomenei ar bendruomenei (o ne giminėms ar draugams), ir kuri turėtų tęstis kurį laiką, o ne trukti dieną ar dvi (tad šiukšlių rinkimų akcijos neturėtų būti vadinamos savanoriška veikla).

Alytaus mieste visuomenines jaunimo organizacijas vienija Alytaus visuomeninių jaunimo organizacijų sąjunga „Apskritasis stalas“. Šioje sąjungoje yra 19 Alytaus miesto nevyriausybinių organizacijų. Tarp jų galime rasti ir skautų, ir blaivybės atstovų, jaunųjų politikų ir kitų jaunimo klubų bei organizacijų.

Tiesa, mieste dirba ir organizacijų iš kitų miestų nariai. Vasario 12-13 dienomis naujojoje Alytaus arenoje vyko LKL finalinio ketverto varžybos. Šio renginio metu dirbo keliasdešimt savanorių iš Alytaus. Dalis jų buvo „Sporto savanorių sąjungos“ savanoriai. Ši organizacija savo veiklą pradėjo 2005 m. Kaune vykusiame Europos lengvosios atletikos jaunimo čempionate. Tuomet sporto savanorystės principus pripažįstantys ir sporto renginiuose dirbantys savanoriai susibūrė į kelių šimtų narių komandą. Nuo to laiko renginių dydis ir tipas platėjo, narių skaičius didėjo. Šiuo metu „Sporto savanorių sąjungos“ nariai yra iš beveik visų didžiųjų Lietuvos miestų (Kauno, Vilniaus, Alytaus, Panevėžio, Šiaulių, Biržų, Elektrėnų ir kt.). Per 6 veiklos metus susidraugavome su įvairių sporto šakų federacijomis (krepšinio, futbolo, golfo, lengvosios atletikos, plaukimo, bėgimo, orientacinio) bei sporto komandomis (Kauno „Žalgiris“, Kauno „Kaunas“, Kauno A. Sabonio krepšinio mokykla, buvusia Vilniaus „TEO“ krepšinio komanda ir kt.).

Šių metų rudenį Lietuvoje vyksiančiame Europos krepšinio čempionate dirbs apie 1600 savanorių. Savanorių atranka rūpinasi Lietuvos jaunimo organizacijų taryba. Iki tol kituose krepšinio čempionatuose (Europos krepšinio čempionatai iki 16 iki 18 metų, vykę Kaune ir Vilniuje) Lietuvoje dirbę „Sporto savanorių sąjungos“ savanoriai tikisi dalyvauti ir šiame didžiausiame Lietuvoje sporto renginyje. Organizatoriai teigia, kad Alytaus mieste tikisi surinkti apie 250 savanorių komandą. Tikimės, kad mūsų organizacijos nariai taip pat bus dalis atrinktų savanorių. Šiuo metu „Sporto savanorių sąjungą“ Alytuje atstovauja moksleiviai iš Adolfo Ramanausko-Vanago ir Jotvingių gimnazijų bei kitų mokyklų.

Džiaugiamės vis didėjančiu mūsų organizacijos savanorių būriu bei renginių skaičiumi. Sporto savanoriai per metus vidutiniškai sudalyvauja keliuose dideliuose bei keliolikoje mažesnių renginių. Jei nori ir tu prisijungti prie smagaus, jaunatviško kolektyvo, įgauti savanoriškos veiklos patirties, pamatyti įvairius sporto renginius “iš vidaus”, kviečiame jungtis prie “Sporto savanorių sąjungos”. Tapti mūsų organizacijos dalimi labai paprasta ir nereikalauja daug pastangų. Visą informaciją apie mus ir prisijungimą prie mūsų galima rasti svetainėje www.sportosavanoriai.lt

Mykolas Krasnickas, “Sporto savanorių sąjungos” pirmininkas

Parašykite komentarą