Gamtos puoselėjimas nėra vienadienė akcija

Žmogų supanti gamta – tai terpė, kur jis gali sustoti ir bent trumpai pailsėti nuo šiandieninio pasaulio tempo, sekinančios monotonijos. Tai vieta, svarbi tiek dvasiai, tiek kūnui. Gamtai įtakos turi daugybė veiksnių, pagrindiniai jų – aktyvi žmonių ūkinė veikla bei milžiniška įvairių pramonės šakų tarša. Nors jau seniai supratome: žmogus – gamtos dalis, o ne jos valdovas, tačiau mūsų sąmonei tai nuolatos reikia priminti. Vienas tokių visapusiškai mūsų suvokimą gilinančių renginių vyko balandžio 12 dieną. Buvo apibendrinti pasaulinės Žemės dienos renginiai mokykloje, vyko konferencija „Biotechnologijos keičia mūsų gyvenimą“. Chemijos mokytojos ekspertės Janės Liutkienės inicijuotame edukaciniame renginyje buvo kalbama šiandien aktualiais klausimais, priminti mūsų visuomenei svarbūs prioritetai.

Nuo kovo 18 d. Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijoje vyko daug renginių: kovo 18 d. – Žemės dienos atidarymas, vėliau ekologinės piramidės konkurse dalyvavo 7,8, I ir II g klasių mokiniai. Mokyklą papuošė nuotaikingos ekologinio herbo ir pavasarinių karpinių parodos. Mokinius sudomino ir nuotraukų konkursas ,, Besikeičianti gamta“. Fizikai ieškojo gamtos ir technikos analogijų. Įvyko integruota chemijos-biologijos-geografijos pamoka – išvyka į Biotechnologijų institutą, įmonę „Fermentas“, Geologijos institutą.

Visą mėnesį renginiuose dalyvavę mokiniai įspūdžiais bei naujomis žiniomis dalijosi su į renginį susirinkusia auditorija. Gimnazistai domėjosi klonavimu, genetiškai modifikuotų medžiagų kūrimu, jų poveikiu gamtai, perspektyvomis. Surinko daug įdomios medžiagos ir parengė projektus, o įdomiausius pristatė konferencijoje ,, Biotechnologijos keičia mūsų gyvenimą“. Audringais plojimais publika padėkojo pranešėjams Rolandui Valiūnui, Viktorijai Jankauskaitei, Vaivai Stankevičiūtei, Rokui Petrauskui ir kitiems. Šis baigiamasis renginys nebūtų toks įsimintinas, jei ne jaunųjų chemikų, devintokų Martyno ir Algirdo, atliktos cheminės reakcijos. Po kelių duslių salėje nugriaudėjusių sprogimų pasipylė gausios ovacijos. Tai suteikė šiam renginiui geros nuotaikos užtaisą.

Renginio pabaigoje mokyklos direktorius padėkojo mokiniams už atliktus darbus, paskatino būti aktyviais gamtosaugininkais visus metus. Kartu su miesto savivaldybės atstove Vida Mačerniene apdovanojo konkursų nugalėtojus ir aktyviausius dalyvius. Buvo paskelbtos ir apdovanotos nominacijos: aktualiausia, meniškiausia nuotrauka, ekologiškiausia, moksliškiausia piramidė ir kt.

Šis renginys palietė visas aktualias gamtos sferas, nuo gamtosauginės prevencijos pradmenų buityje iki įvairiausių šiuo metu vyraujančių bioinžinerijos tendencijų. Man ypač įsiminė mokytojos J.Liutkienės renginio pradžioje pasakyti žodžiai, jog gamtos puoselėjimas nėra tik vienadienės akcijos, svarbu gamtą mylėti, ją tausoti bei puoselėti kasdien. Po šio renginio supratau, jog, „daryti“ reiškia ne tik retkarčiais kažką nuveikti gamtos labui, tačiau progresas turi vykti kasdien. Manau, būtent šis mūsų visų propaguojamas „žaliasis“ gyvenimo būdas padės pakeisti ir didžiausių mūsų planetos egoistų mąstyseną.

Povilas Labukas, II c g klasės mokinys, žurnalistų būrelio narys

Parašykite komentarą