Gimnazijos mokiniai dalyvavo Lietuvos žydų genocido dienos minėjime (nuotraukos)

Rugsėjo 23-oji – Lietuvos žydų genocido diena. Šią dieną mūsų gimnazijos III g klasių mokiniai  su mokytojomis Meile Platūkiene ir Giedre Škarnuliene vyko į Vidzgirio mišką, kur buvo pagerbiamos žydų tautos genocido aukos. III d ir c gimnazijos klasės moksleiviai atliko muzikinius kūrinius, skaitė eiles, pagerbė žuvusius padėdami akmenis jų atminimui, iš gėlių buvo padaryta menora. Istorijos ir etikos pamokose mes jau buvome susipažinę su šia tema ir apsilankymas žudynių vietoje mums paliko gilų įspūdį.

1941 m. rugsėjo 23 dieną buvo likviduotas Vilniaus getas ir dalis jo gyventojų buvo sušaudyti Paneriuose, kita dalis geto kalinių išvežti iš Lietuvos į koncentracijos stovyklas. Šią datą, kaip simbolį prisiminti sunaikintą Lietuvoje gyvenusių žydų bendruomenę, 1994 metais LR Seimas paskelbė Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena.

Holokaustas – masinis žydų žudymas, tai ne vien Paneriai, Kauno IX fortas ar kita masinė žydų žudynių vieta. Tai baisi tragedija. Už visų skaičių, kurie rodo nužudytuosius Lietuvoje žydus, slypi žmonės su vardais, asmeninėmis istorijomis, pomėgiais, gabumais, socialine padėtimi…

Ar žinojote, kad…

…šie garsūs žmonės yra žydų kilmės:

mokslininkas Alberas Einšteinas;

komikas Charlie Chaplin;

režisierius Vudis Alenas;

filosofas Benedict de Spinoza;

aktorė bei oskaro laureatė Gwyneth Paltrow;

aktorė Elizabeth Taylor;

dizaineris Calvin Klein;

dizaineris Ralph Lauren;

aktorė Sarah Jessica Parker;

aktorė Natalie Portman.

Ieva Jurgelevičiūtė, III d g klasės moksleivė

Parašykite komentarą