Pasaulis kaip didelė simfonija (Nuotraukos)

Šį pirmadienį gimnazijos aktų salėje vyko renginys, skirtas paminėti Mikalojaus Konstantino Čiurlionio (1875-1911) 100-osioms mirties metinėms. 2011-uosius metus UNESCO paskelbė M. K. Čiurlionio metais. Renginio pavadinimas didingas – „Pasaulis kaip didelė simfonija“. Įžanginėje kalboje viena iš renginio organizatorių, lietuvių kalbos mokytoja Regina Valentinavičienė sakė, kad kiekvienam reikia surasti savo takelį į šio mūsų tautos genijaus kūrybos supratimą. Mokinių paruošta programa – vienas žingsnelis šiame kelyje.
M.K. Čiurlionio kūryba – tai dailės ir muzikos susiliejimas, todėl renginyje matėme jo paveikslų reprodukcijas ir skambėjo muzika: girdėjome dvi harmonizuotas lietuvių liaudies dainas, visus sujaudino jaunosios pianistės atlikti „Noktiurnas“ ir „Preliudas“. Mokiniai deklamavo Salomėjos Nėries eilėraščius pagal nuostabius M.K. Čiurlionio paveikslus. Turbūt daugeliui pirmą kartą teko išgirsti paties dailininko ir kompozitoriaus parašytas eiles: melancholiški tekstai apie rudenį kūrė svajingą ir poetišką nuotaiką.
Scenografija priminė XX amžiaus pradžioje vykusią pirmąją lietuvių dailės parodą. Gimnazistai vaidino ištrauką iš dramos „Svajonių piligrimas“. Vaidinimas padėjo mums suvokti, kaip sunkiai M.K.Čiurlionio dailė skynėsi kelią į tradiciškai mąstančių lietuvių širdis.
Kiekvienas išgirstas posmas, kiekviena išgirsta eilutė vertė susimąstyti apie gyvenimą, jo prasmę, džiaugsmą ir kančią. Manau, visi suvokėme patyrę kažką gero ir didingo. Dėkojame už tai daug darbo įdėjusiems mokiniams ir juos ruošusioms mokytojoms Reginai Valentinavičienei, Juretai Šametienei ir Irenai Muzikevičienei.

Audrius Kopka, IIIe g klasės mokinys, žurnalistų būrelio narys

Parašykite komentarą