Panaros ,,Pilnų namų bendruomenė“ – stebuklingas kampelis Dzūkijoje

Mes, Adolfo Ramanausko- Vanago gimnazijos ir Panemunės pagrindinės mokyklos valančiukai, lankėmės Panaros ,,Pilnų namų bendruomenėje“, kuri vykdo krikščionišką veiklą. Apie stebuklų kupiną bažnyčią, apie žmones, kurie prisikelia naujam gyvenimui, pasakojo vienuolis, save vadinantis broliu Viktoru.

2005 m. Panaroje įkurta bažnyčia, kuri pirmąsias mišias pravedė palapinėje, o dabar tai nuostabaus grožio šventa vieta, papuošta keliais šventais paveikslais, kurių galia tiki iš įvairių pasaulio kampelių plūstantys maldininkai. Jie patiria stebuklus: išsilaisvina nuo alkoholio, narkotikų priklausomybės, pagyja nuo sunkiausių ligų…
Šioje bendruomenėje reabilituojasi daugiausia jaunimas, kuris yra priklausomas nuo narkotikų, alkoholio ir nuo azartinių lošimų. Bendruomenės tikslas išgelbėti kuo daugiau jaunimo, ištraukti iš degradacijos liūno vieną kitą vyresnį žmogų.
Žmogus, patekęs į bendruomenę su priklausomybės problemomis, ten gyvena apie metus. Pirmą mėnesį yra sunku, kadangi jaunuoliai atskiriami nuo aplinkinio pasaulio: nežiūri televizoriaus, nesinaudoja telefonu. Jaunuoliai sveiksta skaitydami knygas, žengdami žingsnelis po žingsnelio specialios programos laipteliais. Tik po pusės metų galima išvažiuoti namo pas artimus žmones kelioms dienoms. Šitą sunkų pasveikimo kelią bendruomenės kieme įprasmina stulpas „Siekis“, ant kurio surašomi pasveikusių žmonių vardai.. Deja, ne visiems pavyksta pasveikti: dabar reabilituojasi 3 žmonės, per metus pagalbos kreipiasi apie 60 žmonių, tik 10-čiai pavyksta susidoroti su programa, o visiškai išsilaisvina iš kankinančių priklausomybės pančių tik 3-4 jaunuoliai.
Vienuolis pasakojo ir apie save: „viskas prasidėjo nuo vieno buteliuko alaus ir truputėlio žolės. Vėliau viso šito vis daugėjo ir daugėjo. Įklimpęs praradau šeimą, draugę, draugus ir visų aplinkinių pasitikėjimą. Pagrindinės mintys sukdavosi tik apie tai, iš kur būtų galima pavogti pinigų. Prieš dvejus metus mirė sesuo ir mama pasakė , kad tu man likai vienas ir privalai išlikti! Po šių jos žodžių atvažiavau į Panarą tik kelioms dienoms, bet man čia labai patiko. Ir dabar mano planai yra tik šioje bendruomenėje. “
Šioje bažnyčioje vyksta nepaaiškinami reiškiniai: šventųjų paveikslų aura pagydo sunkiai sergančius, malda prikelia naujam gyvenimui paklydusius. Ir nuostabiausia tai, kad visi šie stebuklingi reiškiniai vyksta visai šalia mūsų- Merkinės rajone. O didžiausias stebuklas, kad mes, paaugliai, supratome, jog nekaltos linksmybės gali virsti didele nelaime, o paguodą galime atrasti dieviškoje palaimoje.

Adolfo Ramanausko – Vanago gimnazijos valančiukų būrelio narės

Violeta Krivickaitė ir Viktorija Makaravičiūtė

Parašykite komentarą