Rašytojos J.Ivanauskaitės mintys iš praeities apie būties egzistenciją

Lapkričio 9- tą dieną gimnazijos bibliotekoje vyko renginys ,,Mintys iš praeities“, skirtas pagerbti garsios lietuvių menininkės Jurgos Ivanauskaitės (1961-2007) atminimą. Renginio tikslas buvo perprasti jos kūrybą šiuolaikinio jaunimo akimis. Per gimnazistų pokalbį, vaidybą išryškėjo trys pagrindinės J.Ivanauskaitės kūrybos temos: absurdas, mirtis ir egzistencija.

Popietės pradžioje abiturientės Viktorijos Jasiulevičiūtės inscenizuota ištrauka, pagal Jurgos Ivanauskaitės romaną„Miegančių drugelių tvirtovė“, atskleidė skausmingą menininkės santykį su šiuolaikiniu pasauliu.Pasaulinių katastrofų vaizdai atskleidė ir bedvasį šiuolaikinės visuomenės pasaulį, kur viskas perkama ir parduodama. Literatūrinio teismo metu į renginio dalyvių rankas pateko trijų gyvenime pasiklydusių merginų likimas, žiūrovai turėjo galimybę „nuteisti jas“ arba „išteisinti“. Prabalsavus rezultatai parodė, kad visgi dauguma „išteisino“ jas ir leido grįžti į visuomeninį gyvenimą( beje, romane jom tai padaryti sekėsi žymiai sunkiau). Baleto mizanscena, kurią atliko gimnazistės Rimgalė ir Rimantė Gaižauskaitės bei Justina Nedzinskaitė, parodė jaunos sielos blaškymąsi bejausmėje erdvėje ir išėjimą į anapusinį pasaulį. Literatūrinis teismas gvildeno šių dienų problemą- jaunų merginų išnaudojimą, kurį romane,, Miegančių drugelių tvirtovė“ nulemia socialinė aplinka, nedarnūs šeimų santykiai, bedvasis, vartotojiškas, brutalus požiūris į moterį. Susirinkę vyresniųjų klasių mokiniai patys galėjo vertinti situaciją, pasvarstyti apie šios problemos aktualijas šiomis dienomis.
Popietės metu gimnazistės Skirmantė Večerkauskaitė ir Iveta Martusevičiūtė itin ekspresyviai paplepėjo apie J.Ivanauskaitės kūrybinių ieškojimų kelią.Skirmantė J.Ivanauskaitės kūrybos polėkius perkėlė į tapybos darbą, kuriame žiūrovai išvydo įvairiausių spalvų gėlę , atspindinčią įvairailypę ir sudėtingą menininkės asmenybę.
Gimnazistės Kristina Misiūnaitė ir Rasa Mikalonytė pristatė rašytojos bibliografiją, o ji tikrai įspūdinga – daugiau nei 20 išleistų knygų, pelniusių nacionalinių premijų, išverstų į užsienio kalbas.

Renginio dalyviai suprato, jog iš šios garsios meninkės kūrybinių darbų galėtumėme pasisemti nuoširdumo, atlaidumo, supratingumo, gyvenimiškosios filosofijos, jog reikia džiaugtis kiekviena akimirka. Lietuvių kalbos mokytoja Edita Janulevičienė tokiais žodžiais reziumavo rašytojos kūrybos pristatymą: ,,kiekviena rašytojos J.Ivanauskaitės knyga – tai raktas į jaunuolio širdį, atrakinantis slapčiausias sielos kerteles“. Renginio pabaigoje bibliotekininkės Vitalija Gaubienė ir Jūratė Monkeliūnienė dovanojo klevo lapus su J.Ivanauskaitės mintimis iš praeities ir pakvietė pasinerti į jos sielos pasaulį.

Manau, po šio renginio daug žmonių susidomėjo šios menininkės kūryba ir tikrai susigundys perskaityti bent vieną jos parašytą knygą. Dėkojame organizatoriams už puikai parengtą paminėjimą ir įdomią popietę.

Audrius Kopka IIIeg

Parašykite komentarą