Debatai – būdas kalbėtis tolerantiškai

Antradienį mokyklos aktų salėje vyko baigiamasis Tolerancijos savaitės renginys. Jo metu buvo apdovanoti tolerantiškiausi mokytojai bei tolerantiškiausios klasės. Susumavus balsavimo internetu rezultatus, tolerantiškiausia mokytoja 8-II klasių tarpe tapo chemijos mokytoja Irma Linkevičienė, o III-IV klasių tarpe – lietuvių kalbos mokytoja Eglė Barysienė. Tolerantiškiausia klase tarp jaunesniųjų mokyklos mokinių tapo 8a, o III-IV  – mokyklos naujokai III e. Nugalėtojams buvo įteikti padėkos raštai.

Po apdovanojimų renginį tęsė žodžių ir minčių dvikova – debatai. Jų tema – „Ar Lietuva ksenofobiška šalis?“ Debatai – tai viena tolerantiškiausių viešojo pokalbio formų, todėl buvo labai įdomu pasiklausyti ir stebėti, kaip jie vyksta. Teigiantieji  sakė, jog Lietuva yra ksenofobiška šalis. Šį požiūrį bandė pagrįsti  gimnazijos mokiniai Povilas, Martynas ir Marija, o jiems oponavo kiti trys mūsų gimnazijos moksleiviai, tai  Antanas, Adolis ir Brigita. Pagrindiniai teigiančiųjų argumentai buvo , kad ir šiandien žydų tautybės žmonės kaltinami dėl mus persekiojančių negandų, jog lietuviai netoleruoja lenkų dėl socialinių bei politinių konfliktų ir žiūri į  trečiųjų šalių atstovus kaip į nepilnavertę darbo jėgą. Neigiantieji savo poziciją bandė apginti pasisakydami, kad Lietuva toleruoja svetimšalius dėl nuopelnų Lietuvai, priminė, kad ir tautinių mažumų atstovai garsina mūsų šalies vardą, prisideda prie valstybės augimo.

Visą laiką vyko aštri diskusija. Apibendrindami teigiantieji  pateikė statistiką, įrodančią, jog Lietuva yra viena ksenofobiškiausių valstybių. Neigiantieji  parodė Lietuvą iš gerosios pusės, jų nuomone, esame tolerantiški kitoms tautoms bei gerbiame tautines mažumas. Komisija, kurią sudarė lietuvių kalbos mokytoja Eglė Barysienė ir etikos mokytoja Meilė Platūkienė,  paskelbė, kad laimėjo teigiančiųjų komandą. Jų manymu, būtent šios pusės atstovų argumentai buvo šiek tiek svaresni, o teiginiai stipresni. Visi debatuose dalyvavę mokiniai ir lietuvių kalbos mokytoja Janina Zelenienė, kuri ruošė šias komandas, buvo apdovanoti padėkos raštais. Po šios popietės daugiau sužinojome apie debatus, jų struktūrą bei visi kartu pasimokėme tolerancijos. Plaukime ir toliau šiuo tolerancijos laivu.

Audrius Kopka III e g klasės mokinys, žurnalistų būrelio narys

Parašykite komentarą