Gimnazijoje vyks akcija „Savaitė be patyčių“

KLASIŲ AUKLĖTOJŲ, MOKYTOJŲ, MOKINIŲ DĖMESIUI!
KOVO 19 – 23 DIENOMIS GIMNAZIJOJE VYKS AKCIJA „SAVAITĖ BE PATYČIŲ“

Pirmadienis.
„Savaitės Be Patyčių“ emblemų dalinimas.
Dalyviai: mokyklos bendruomenė;
II – IV g klasių mokinių darbų paroda mokyklos fojė.
Dalyviai: II – IV g klasės.

Pirmadienis, ketvirtadienis, penktadienis.
Klasės valandėlių metu su mokiniais bendraus kviestiniai asmenys iš Alytaus miesto policijos komisariato ir Alytaus pedagoginės psichologinės tarnybos.

Trečiadienis.
Sporto varžybos „Linksmosios estafetės” 14 val.
Dalyviai: 8 – II g. kl.; 14 mokinių iš klasės, t.y. 7 mergaitės ir 7 berniukai.

Ketvirtadienis.
Mokinių tarybos filmas „Pasakyk NE“ 6 pamokos metu.
Dalyviai: mokyklos bendruomenė.
„Flešmobas“, skirtas paminėti akciją „Savaitė Be Patyčių“ 12val.
Dalyviai: mokiniai.

PATYČIOS

Patyčių apibūdinimas

Galime rasti įvairių žodžių, skirtų šiam reiškiniui įvardinti: priekabiavimas, priekabės, užgauliojimas, ujimas, kabinėjimasis, skriaudimas, pažeminimas, erzinimas. Kartais patyčios yra painiojamos su humoru – sakoma, kad vaikai taip tik juokauja. Tačiau esminis skirtumas nuo pajuokavimo yra tas, kad patyčių tikslas – įskaudinti, pažeminti kitą.

Kas yra patyčios?

Patyčios – įvairus elgesys, kai vaikai tyčiojasi vieni iš kitų. Patyčios – tai:

Kabinėjimasis

Pravardžiavimas

Erzinimas

Stumdymas

Mušimas

Pinigų atiminėjimas

Atiminėjimas kuprinės, sąsiuvinių ar kitų Tavo daiktų

Apkalbinėjimas

Ignoravimas

Gąsdinimas

Patyčios vyksta:

Mokykloje: klasėje, tualetuose, sporto salėje ir pan.

Pakeliui į mokyklą ar grįžtant iš jos

Autobuse

Parke ir kitur, kur Tu leidi laiką

Nebūna normalių patyčių – patyčios tai ne humoras. Juokaujama norint pralinksminti, tyčiojamasi – norint įskaudinti.

Patyčių formos

Vaikai gali pačiais įvairiausiais būdais vieni iš kitų tyčiotis, kabinėtis, skaudinti vienas kitą. Yra išskiriamos tiesioginės ir netiesioginės patyčios:

* tiesioginės patyčios – kai vaikas yra atvirai puolamas, užgauliojamas savo bendraamžių, pvz., vaikas yra stumdomas, pravardžiuojamas, jam grasinama ir pan.;

* netiesioginėmis patyčiomis vadiname tokį elgesį, kai vaikas skaudinamas nenaudojant tiesioginės agresijos. Tai vaiko atstūmimas nuo grupės, ignoravimas, nebendravimas su juo, neapykantos prieš vaiką kurstymas.

Taip pat galima išskirti patyčių formas pagal tai, kokia agresija yra naudojama vaikui įskaudinti:

Žodinės patyčios – kai vaikas yra skaudinamas, užgauliojamas žodžiu ir užrašais. Tai gali būti prasivardžiavimas, gąsdinimas, pašaipios replikos apie žmogaus kūną, religiją, tautybę, negalią, išvaizdą, „juokeliai”, užrašai apie vaiką, vaiką skaudinančių žinučių siuntinėjimas mobiliaisiais telefonais, elektroniniu paštu, apkalbinėjimas, šmeižimas.

!

Kaip elgtis, kai patiri patyčias?

Atmink, kai Tu patiri patyčias – TAI NE TAVO KALTĖ! JEI IŠ TAVĘS TYČIOJASI – TU NETURI SU TUO TAIKSTYTIS IR KOVOTI VIENAS!

* NETYLĖK, O PAPASAKOK. Pats svarbiausias dalykas, kurį gali padaryti, kai iš Tavęs tyčiojamasi, – tai papasakoti apie tai kam nors. Pasakyk draugui, kas vyksta, – priekabiautojui bus sunkiau užsipulti Tave, kai turi draugą ir jis Tave palaiko. Arba gali pakalbėti apie tai su suaugusiais: tėvais, mokytojais ar kuo kitu, kuo Tu pasitiki ir kas Tau galėtų padėti. Nebijok pasakyti apie priekabiautojus, nes jie elgiasi neteisingai ir neturi teisės skriausti nei Tavęs, nei kitų vaikų. Jei kam nors papasakojai, bet tai nepadėjo – nenusimink! Tu gali pasakyti apie tai dar kam nors.

* VENK tų vietų, kur, Tavo manymu, dažnai lankosi priekabiautojai. Tai gali reikšti, kad turėsi pakeisti savo kelią į mokyklą, vengti tam tikrų mokyklos ar žaidimų aikštelės vietų, eiti į rūbinę ar tualetą tik tuomet, kai ten bus kitų žmonių. Toks elgesys Tau gali padėti išvengti nemalonaus susidūrimo su priekabiautojais.

* UžSIRAŠYK viską, kas Tau nutinka, visas įvykių detales, o taip pat ir savo jausmus. Pirma, tai padės Tau lengviau viską įsisąmoninti, įprasminti. Antra, kai nuspręsi kam nors apie tai viską papasakoti, bus lengviau įrodyti savo tiesą, jei turėsi užrašus.

* NEPULK PRIEŠINTIS priekabiautojams, ypač jei jauti, kad jėgos nelygios. Dažniausiai priekabiautojai yra stipresni už Tave arba yra keliese, todėl jaučiasi saugiai tyčiodamiesi iš Tavęs. Jei pasipriešinsi, gali būti, kad situacija dar tik pablogės: Tave gali sumušti arba gali

būti apkaltintas tuo, kad pirmas pradėjai konfliktą arba muštynes.

* NEBŪK VIENAS. Dažniausiai priekabiautojai puola vaikus ir paauglius, kurie yra vieni. Labai svarbu, kad Tu jaustumeis saugus. Stenkis kuo mažiau laiko būti vienas. Pavyzdžiui, namo eik su draugais arba, jei jautiesi nesaugus, paprašyk ko nors likti su Tavim.

Tu gali padėti!

* BŪK DRAUGIŠKAS su vaiku, kuris patiria patyčias. Parodyk jam, kad Tu matai, kas su juo

vyksta ir kad tai Tau rūpi. Jei gali, pasistenk dažniau būti su juo – priekabiautojams bus sunkiau tyčiotis, kai jis bus ne vienas.

* PARAGINK vaiką, patiriančiam patyčias, pasipasakoti kam nors: kokiam nors suaugusiam ar kitam žmogui, kuriuo jis pasitikėtų.

* PAPASAKOK kam nors apie tai, ką matei. Kartais vaikai, patiriantys patyčias, patys nedrįsta niekam pasakoti, bijo, kad jais nepatikės. Atmink, kad priekabiautojai taip pat dažnai bijo, kad kas nors sužinos apie jų elgesį. Todėl labai svarbu, kad kas nors žinotų apie tai, kas vyksta, ir Tu gali tai papasakoti!

* NESITYČIOK, nors taip elgiasi Tavo draugai. Lengva prisijungti prie kitų vaikų ir priekabiauti prie ko nors, kas yra už kitus silpnesnis. Nesityčiodamas Tu parodysi priekabiautojams, kad galima elgtis ir kitaip.

Parašykite komentarą