Knygnešio dienos paminėjimas

Kovo 15 dieną, kaip ir kasmet, mūsų gimnazijoje buvo paminėta Knygnešio diena. Įvyko renginys „Knygos keliu“ , skirtas 8-9 klasių mokiniams.

Minėjimas pradėtas eilėmis apie knygą. Vėliau žiūrovai išvydo Martyno Mažvydo „Katekizmo“ pratarmės inscenizaciją, tautinį šokį, kuriam birbyne akompanavo Mykolas Tamulionis . Mokiniai pavaizdavo knygos kelią spaudos draudimo metais ir padainavo dainą „Saulala raudona“. Prisiminėme M. Mažvydo nuopelnus mūsų kalbai ir tautai. Vėliau susipažinome su knygnešiais, kurių dėka mūsų kalba vis dar gyva. Renginį paįvairino Tomo Jakubausko pianinu atliktas muzikinis kūrinys, po kurio nuaidėjo gausūs aplodismentai. Antroji minėjimo dalis – apklausos „Skaitymas ir poreikiai“ analizė. Mokiniai užpildė anketas apie jų skaitymo įpročius. Išsiaiškinta, kad dauguma mokinių per metus perskaito tik 1-3 knygas. Deja, nemažai ir tokių, kurie nesivargina į rankas paimti nė vienos. Tačiau džiugu, jog tiek pat ir skaitančiųjų – per metus perskaitančių 7 ir daugiau knygų. Sužinojome, kad mokiniai labiausiai mėgsta skaityti gyvenimiškas istorijas bei nuotykių romanus, detektyvus. Nuliūdino faktas, kad beveik visi šiuolaikiniai mokiniai nemėgsta knygų skaityti laisvalaikiu. Analizės pabaigoje išvydome jaunimui rekomenduojamų laisvalaikio knygų sąrašą ir jų aprašymus.
Svarbiausias ir daugiausiai žiūrovų reakcijų sulaukęs etapas – tai debatai tema „Knyga geresnis draugas nei internetas?“ Kol vyko pasiruošimas, lietuvių kalbos mokytoja J. Zelenienė supažindino mokinius su debatų sąvoka. Gimnazistai pasiskirstė į dvi grupes: teigiančiuosius ir neigiančiuosius. Pirmieji pasisakė už knygas, antrieji – už internetą. Sužinojome, kad net 86 mokinių prie interneto sėdi kasdien, o 20 jų teigia, jog internetas jiems pakeičia visas kitas bendravimo priemones. Išgirdome neigiančiųjų mintį: „Internete galima rasti knygą, o knygoje interneto – ne.“ O teigiantieji įtikinamai vardino knygos pasaulio privalumus. Po ilgų diskusijų, į kurias gyvai įsitraukė visi žiūrovai, buvo prieita prie išvados: laimėjo internetas, bet negalima pamiršti ir knygų, juk jos tarsi žvaigždės, kurioms užgesus, padangėje būtų tamsu.
Buvo prisimintas ir neseniai įvykęs renginys, skirtas tarptautinei kalbos dienai. Jo metu mokiniai rašė diktantą, siekdami išsiaiškinti pačius raštingiausius. Geriausiai parašiusieji gavo padėkas. Taip pat buvo apdovanoti ir kūrybinio konkurso „Metų laikai. Žiema“ dalyviai. Renginį vainikavo mokinių Antano Dambrausko ir Martyno Labuko paruošta daina apie knygnešio kelią.
Taigi, knygnešiai – itin svarbūs mūsų tautai asmenys. Privalome gerbti juos bei saugoti ir tausoti brangiausią jų palikimą – knygas ir kalbą, be kurios mūsų tauta nebūtų išlikusi. Dėkojame mokytojoms J.Zelenienei , E.Janulevičienei, maironiečiams bei valančiukams, kad renginio metu tai visiems dar kartą priminė.

Viltė Januškevičiūtė, III c g klasės mokinė, žurnalistų būrelio narė

Parašykite komentarą