Maironis Lietuvai ir pasauliui

Kovo 21- oji – pasaulinė poezijos diena.  Ją  šįmet prasmingai minėjo Vilniaus universiteto  filologijos fakultetas. Vyko konferencija, kurios svarbiausia tema- Maironio poezijos prasmė bei Maironio poezija pasaulinės literatūros kontekste .

2012 m.  –  Maironio metai,  todėl mūsų  mokyklos  maironiečiai  jau pradėję  įvairią veiklą, skirtą poeto asmenybei  bei kūrybai įprasminti .  Jie  drauge su vadove J. Zeleniene  lankėsi ir Vilniaus universiteto organizuotoje konferencijoje.  Profesorė  Viktorija  Daujotytė teigė, jog  Maironio poezijoje jungiasi  visumos jutimo dvasia su kalbos aistra, jog  jo kūryba yra ryškiausias tautiškumo ženklas-  ji pulsuoja gyvybe, joje gyvena tautos religija bei istorija. Konferencijoje  Maironio kūryba skambėjo ne tik lietuvių, bet ir  įvairiomis pasaulio kalbomis- latvių, lenkų, anglų, rusų, prancūzų, italų,  net  armėnų ir esperanto.  Eilėraščius skaitė Vilniaus universiteto dėstytojai  ir ERASMUS programos studentai.

Konferencijoje skambėjo dainos  Maironio žodžiais, jas atliko solistai  Danielius Sadauskas  bei Veronika Povilionienė.  Mes, mokiniai, supratome, jog  Maironio kūryba – nepakartojama, gražiausiai ji skamba tik lietuvių kalba, o ne kuria kita pasaulio kalba.  Aišku, galim didžiuotis, jog mūsų tautos dainiaus kūryba žinoma pasaulyje.

Konferencija praturtino žiniomis apie Maironio kūrybos prasmę, dar labiau sužadino mūsų, maironiečių , patriotinius jausmus.

Gintarė Čepulytė, III k g klasė

Parašykite komentarą