Gyvoji pamoka UAB „Alytaus regiono atliekų tvarkymo centre“ ir nepavojingų atliekų sąvartyne Takniškėse

Mes, 8b klasė ir biologijos mokytoja Valentina Petraškienė bei technologijų mokytoja Snieguolė Valentukonienė, apsilankėme Alytaus regiono atliekų tvarkymo centre ir nepavojingų atliekų sąvartyne vykusioje atvirų durų dienoje. Ekologė mus supažindino su atliekų tvarkymo centru ir šiukšlių išrūšiavimo procesu. Šis atliekų tvarkymo centras aptarnauja septynias savivaldybes: Alytaus, Druskininkų ir Birštono miestų bei Alytaus, Prienų, Lazdijų ir Varėnos rajonų. Visas surinktas atliekas veža į mūsų aplankytą sąvartyną ir ten jos yra išrūšiuojamos, o skaidžios atliekos kompostuojamos. Tai nelengvas ir ilgas procesas. Atliekas yra dar sunkiau rūšiuoti, kai žmonės visiškai nerūšiuoja patys. Taip visiškai skirtingų medžiagų atliekos susimaišo, nors tam yra skirti keturi skirtingi, ryškių spalvų konteineriai su paskirties užrašais. Rūšiuoti būtina nes:
• sumažinsime atliekų patekimą į sąvartyną ;
• pristabdysime miškų kirtimą, vandens bei oro taršą;
• išsaugosime sveiką aplinką;
• sumažinsime atliekų tvarkymo išlaidas ir t.t.

Sužinojome, kad galima kompostuoti daugybę įvairių atliekų ir iš to gauti naudą sau. Nors tai nėra trumpas procesas, tačiau labai praktiškas sprendimas išvengiant atliekų išvežimo mokesčių, o kompostu patręšę žemę grąžinsite prarastas medžiagas ir pagerinsime jos kokybę. Geriausia pradėti kompostuoti pavasarį arba vasaros pabaigoje.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centre yra tvarkomos pavojingos atliekos, priimamos organinės, žaliosios, stambiosios bei kitos atliekos. Taip pat atliekas Alytaus regione galima pristatyti į: regioninį nepavojingų atliekų sąvartyną, inertinių atliekų sąvartyną, Alytaus Takniškių stambiųjų atliekų aikštelę, Alytaus, Lazdijų, Druskininkų, Prienų ir Varėnos stambiųjų bei kitų atliekų surinkimo aikšteles, organinių bei žaliųjų atliekų kompostavimo aikšteles Alytaus regione.

8b klasės mokinė Ineta Puzinovaitė

Parašykite komentarą