Kūrėme simbolinę knygą „Lietuvos žydų gyvenimas ir tragedija“

Alytaus Adolfo Ramanausko – Vanago III –IV gimnazijos klasių moksleiviai su mokytoja Meile Platūkiene dalyvavo Lietuvos žydų genocido aukų dienos pagerbime rugsėjo 23d. 12 val. Vidzgirio miške prie memorialo žydų aukoms atminti. IV c klasės moksleivis Dovydas Vidzbelis skaitė eiles, IV d klasės moksleivė Ieva Jurgelevičiūtė atliko muzikinį kūrinį. Moksleiviai iš akmenų ir gėlių sukūrė simbolinę knygą, kurią pavadino „Lietuvos žydų gyvenimas ir tragedija“. Tokia idėja kilo, nes žydai vadinami „knygos tauta“. Knyga simbolizuoja ne tik istoriją, išmintį ir pasiekimus, bet ir kalba apie tuos žmones, kurių netekome ir kurie galėjo palikti savo pėdsaką mūsų kultūroje ir istorijoje.

Lietuvoje iki Antrojo pasaulinio karo gyveno skaitlinga žydų bendruomenė, 215.000 – 220.000 žmonių. Per Antrąjį pasaulinį karą Holokausto laikotarpiu Lietuvoje buvo sunaikinta didžioji Lietuvos žydų dalis. Tai skaudus Lietuvos istorijos knygos puslapis.

Mums labai svarbu suvokti, jog Holokaustas, masinis žydų žudymas, nėra vien Paneriai, Kauno IX fortas ar kita masinė žydų žudynių vieta. Holokaustas, kaip tragedija, yra Lietuvoje gyvenusių žydų – Lietuvos piliečių – netektis. Už visų skaičių, kurie rodo nužudytus Lietuvoje žydus, pirmiausia yra žmonės su vardais, asmeninėmis istorijomis, pomėgiais, gabumais, socialine padėtimi. Tai žmonės, kurių netekome…

Liucija Tamulionytė, IV d klasės mokinė

Parašykite komentarą