Dvi laisvos Lietuvos po 22 metus

Kiekvienais metais mūsų mokykloje skiriamas didelis dėmesys Lietuvos valstybės atkūrimo dienai paminėti. Vasario 16-ąją šventėme įvairiai. Šių metų minėjimas taip pat skyrėsi nuo ankstesniųjų – tai buvo ne spektaklis ar muzikinis šou, o istorinė konferencija, trumpa, bet įsimintina pamoka, mokiniams ir mokytojams priminusi žymiausius ir svarbiausius istorinius faktus bei asmenybes. Kaip sakė viena iš organizatorių mokytoja Ramutė Volkuvienė, idėja paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo dieną kitaip atėjo bevartant žurnalus – juk mūsų laikų Lietuva ne tik metų, bet ir įvykių gausa prilygsta tarpukario Lietuvai! Tad kartu su mokytoja Giedre Škarnuliene nutarta abi laisvas respublikas palyginti – konferenciją pavadinti „Dvi laisvos Lietuvos po 22 metus“.

Konferenciją pradėjo III e klasės mokinė Milda Grudzinskaitė, pristačiusi abiejų respublikų statistiką. Kalbėta apie gyventojus – lyginta ano ir dabartinio meto žmonių gyvenimo trukmė, skaičius, demografija. Taip pat statistikos pateikė IIIc klasės mokinė Miglė Dudavičiūtė. Ji gimtinę pristatė kaip saugią, gražią, mielą gyventi valstybę, be to, kalbėjo apie laikui bėgant kintančią Lietuvos ekonomiką bei šalies perspektyvumą. Tarpukario Lietuvą vaikui su degtukais prilygino IIIe kl. mokinė Eglė Filatovaitė, išskyrusi abiejų laikotarpių politinius žingsnius bei įvykius. Nagrinėtas ano meto ir dabartinis šalies įvaizdis, svetimšalių požiūris į ją.

Galbūt drąsiausią tarpukario įvykį – S. Dariaus ir S. Girėno skrydį per Atlantą – su visomis detalėmis pristatė IIIb kl. mokinys Klaidas Grigaravičius. Konferenciją pagyvino humoristinio stiliaus pranešimas „Anos ir dabartinės Lietuvos prezidentai“, pristatytas IVf kl. mokinės Evelinos Paplauskaitės ir IVa kl. mokinės Gretos Slavinskaitės. Šmaikščiai pažvelgta į Lietuvos vadovus – buvo nagrinėjami jų horoskopo ženklai, šeimyninė padėtis, įgytas išsilavinimas bei pomėgiai.

Konferenciją dviem pranešimais apibendrino IVa kl. mokinė Edita Alekšiūnaitė ir IIIe kl. mokinė Aistė Švedaitė. Aistė trumpai dar kartą priminė visus jau minėtus įvykius bei garsiausias asmenybes, o Edita peržvelgė svarbiausius pasikeitimus mūsų šalies gyvenime.
Taigi, tikriausiai daugelis buvusiųjų penktadienį renginyje pritartų, kad ši konferencija, pasitelkus mokytojų bei mokinių idėjas ir darbą, tapo įdomia bei vaizdinga pamoka klausytojams. Originalus žvilgsnis tiek į tarpukario, tiek į dabartinę Lietuvą įtikino visus susirinkusius, kad pilietiškumą ir patriotizmą galima ugdyti įvairiais būdais. Tarpukario laisva Lietuva išgyveno 22 metus, o dabartinei mes linkime gyvuoti ilgai ilgai!

Eglė Filatovaitė, III e klasės mokinė