Gimnazistės nugalėtojo konkurse ,,Kai lietuviai žygiuoja kovon”

Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje kovo 14 dieną, generolo Jono Žemaičio 105-ųjų gimimo metinių išvakarėse, jau antrą kartą vyko šalies moksleivių patriotinės ir žygio dainos konkursas ,,Kai lietuviai žygiuoja kovon”. Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazija jau ketverius metus su Karo akademija bendrauja kultūrinėje, pažintinėje bei sportinėje veikloje pagal pasirašytą projektą ,,Dviejų generolų pavyzdžiu ugdome jaunąją kartą” (projekto koordinatorė – lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Rita Ališauskienė), todėl dalyvauti įvairiuose Akademijoje  vykstančiuose  renginiuose bei tradiciniu tapusiame patriotinės ir žygio dainos konkurse – gimnazistams ir garbė, ir pareiga. Konkurso dalyvius, atvykusius iš įvairių Lietuvos miestų, pasveikino Karo akademjos viršininkas pulkininkas Eugenijus Vosylius. Pasitvirtino prieš metus išsakyta viršininko viltis – šis renginys tapo ne tik tradicinis, bet ir gausesnis.

Konkurso dalyviai privalėjo padainuoti partizanų dainą ir žygiuodami dainuoti žygio dainą. Temos atitikimo, režisūrinio sprendimo ir sceninio įvaizdžio aspektais konkurso dalyvius vertino komisijos nariai: lietuvių liaudies folkloro dainininkė, etnologė Veronika Povilionienė, Akademijos viršininko pavaduotojas kariniam rengimui plk. ltn. Valerijus Šerelis, choro „Kariūnas“ vadovas Vytautas Verseckas, Lietuvos kariuomenės orkestro dirigentas mjr. Egidijus Ališauskas, kariūnė Monika Šinkūnaitė.

Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijai  konkurse atstovavo trylikos merginų ansamblis, kurio vadovė muzikos vyresnioji mokytoja Irena Muzikevičienė. Žygiuoti su daina merginas mokė šokių mokytoja metodininkė Neringa Vekeriotaitė. Gimnazijos abiturientės Agnė Salickaitė, Miglė Dudavičiūtė, Laurita Jankauskaitė, Eglė Bolytė, Brigita Vinikaitytė,  Marta Linauskaitė, Neringa Serbentaitė ir IIIg klasių mokinės Šarūnė Baltrukevičiūtė, Gabija Mineikaitė, Angelė Adamukaitytė, akompanuojant Aurelijai Baliukynaitei (smuikas), Editai  Žėkaitei (akordeonas) bei Kristinai Zubrickaitei (būgnelis), padainavo lyrinę  partizanų dainą ,,Jei ne auksinės vasaros“ ir žygiuodamos dainavo ,,Tu, Lietuva, tu mana“. Praeitais metais merginos  buvo šio konkurso prizininkės. Šiais metais daugumai gimnazisčių dalyvavimas konkurse paskutis, todėl merginos ypatingai daug laiko skyrė ne tik repeticijoms, bet ir aprangos stiliui, sceniniam įvaizdžiui sukurti. Merginos išnaršė senelių bei prosenelių skrynias, ieškodamos pokariu dėvėtų suknelių bei ryškesnių laikmečio detalių, padedančių sukurti išsiskyrimo, netekties, tikėjimo ir vilties  nuotaiką. Klausantis gimnazisčių dainavimo, ne vienas prisipažino, jog ir ašaros byrėjo, ir šiurpuliukas krėtė. Puikus merginų pasirodymas kompetentingos komisijos įvertintas geriausiai. Merginos apdovanotos I laipsnio diplomu, asmeninėmis dovanėlėmis, įteikti patriotinės žygio dainos konkurso „Kai lietuviai žygiuoja kovon“ dalyvių pažymėjimai. Be to, konkurso I vietos laimėtojos apdovanotos specialiu prizu – diena su Lietuvos kariuomenės šauniausiais kariais Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vaidoto mechanizuotajame pėstininkų batalione.

Kol vertinimo komisija  svarstė,  kas geriausi,  kariūnai supažindino konkurso dalyvius su atrankos į Akademiją sistema, lazeriniu tiru, sporto kompleksu, biblioteka, kareivinėmis. Dalyviai apžiūrėjo ginklų ir ekipuotės parodą, šaudykloje rankos taiklumą išbandė ne tik mokinės, bet ir mokytojos. Beje, gimnazijos mokytojos, prisiminę dar mokykloje automatų ardymo techniką, sėkmingai išardė bei surinko automatą. Kaip visada, Akademija svetingai priėmė svečius, pavaišino kareiviška koše, arbata. Pabaigoje visi konkurso dalyviai įsiamžino bendroje nuotraukoje. Nugalėtojos su Karo akademijos viršininku, konkurso organizatoriais bei komisijos nariais nusifotografavo prie generolų Adolfo Ramanausko-Vanago ir Jono Žemaičio-Vytauto portretų.

Jau tradiciniu tapęs konkursas ,,Kai lietuviai žygiuoja kovon” byloja apie istorinę atmintį, supažindina moksleivius su Lietuvos patriotinėmis dainomis, populiarina žygio dainas, ugdo jaunimo patriotinius jausmus, leidžia susipažinti  su kariūnų gyvenimo, mokymosi, poilsio sąlygomis.

                                                                                  Rita Ališauskienė,

lietuvių kalbos mokytoja metodininkė