Atmintis gyva, nes liudija

Sausio 13 d. reikšminga kiekvienam lietuviui. Dar ir dabar su siaubu atsimenami nakties iš sausio 12 d. į sausio 13 d. įvykiai, kuomet sovietų desantininkai užėmė Vilniaus televizijos bokštą, Radijo ir televizijos komiteto pastatą, siekdami atkurti Sovietų Sąjungos komunistų partijos politinę valdžią Lietuvos Respublikoje. Tą naktį žuvo 14 žmonių, dar apie 1000 buvo sužeista. Tačiau šie krauju paženklinti įvykiai tapo mūsų valstybės nepriklausomybės vedliu ir visos tautos istorijos bei Sovietų Sąjungos vykdytos žiaurios politikos liudininku.

Mūsų mokykloje Sausio 13-oji yra svarbi diena, kuomet prisimenami žuvę ir nukentėję valstybės laisvės gynėjai, puoselėjama istorinė atmintis. 8.00 valandą ryte mokyklos languose sužibo atminties žvakutės. Taip mokyklos tarybos nariai kartu su istorijos mokytoja Giedre Škarnuliene ir etikos mokytoja Meile Platūkiene prisidėjo prie pilietinės iniciatyvos ,,Atmintis gyva, nes liudija”. Ši kilni akcija, inicijuojama Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti, vykdoma nuo 2008 m. Jos metu kviečiama dešimčiai minučių užgesinti šviesą patalpose ir uždegti žvakutes languose. Kasmet prie iniciatyvos prisijungia vis daugiau mokymo institucijų, 2014 m. dalyvavo 1200 švietimo įstaigų.

Atminties žvakučių žibėjimas languose ir laisvės gynėjų aukų pagerbimas parodo mūsų laisvės suvokimą, solidarumo ir patriotizmo svarbą. Ši diena skatina susimąstyti apie valstybės nepriklausomybės kainą, žmonių vienybės jėgą. Kol atminsime šiuos įvykius, tol išlaikysime gyvą šalies istoriją.

 

Edita Žėkaitė, IV k klasės mokinė