Konkursas „Olimpinių idėjų vedami“

Olimpizmas – gyvenimo filosofija, aukštinanti ir į darnią visumą jungianti kūno, valios ir proto savybes.

Kovo 17 d. į dar tik prieš pusmetį įrengtą Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos Sporto informacijos centrą–muziejų rinkosi I klasių atstovai su savo auklėtojais dalyvauti konkurse „Olimpinių idėjų vedami“, kuris buvo skirtas Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms. Čia jie turėjo galimybę pademonstruoti savo žinias apie olimpines žaidynes ir olimpinį judėjimą.

Renginio pradžioje visus dalyvius pasveikino gimnazijos direktorius Virginijus Skroblas, palinkėjęs ne tik domėtis olimpizmu, bet ir sportuoti judriųjų pertraukų metu. Renginio vedantieji, III klasių mokiniai Brigita Reklaitytė ir Andrius Kryžiokas pristatė kompetentingą ir nešališką konkurso komisiją: Zenoną  Gramacką, tarptautinės kategorijos stalo teniso teisėją, Alytaus kolekcininkų klubo prezidentą, prieš 51 metus baigusį šią mokyklą ir surinkusį visus šio sporto informacijos centro–muziejaus eksponatus, Joną Baltrušaitį, kūno kultūros mokytoją ekspertą ir abiturientę Elingą Mockutę. Vedantieji priminė pagrindinius olimpinio judėjimo principus bei padeklamavo ištrauką iš žymaus prancūzų veikėjo Pjero de Kuberteno, atgaivinusio šiuolaikines olimpines žaidynes, veikalo „Odė sportui“.

Konkurso užduotys neleido nuobodžiauti dalyviams, nes reikėjo pristatyti  komandas, atsakyti į klausimus apie antikines ir šiuolaikines olimpines žaidynes, atpažinti Lietuvos olimpiečius, olimpinius miestus ir olimpinių žaidynių talismanus, įgarsinti  vaizdo reportažus, surasti užšifruotus eksponatus muziejuje.  Auklėtojai irgi turėjo susikaupti, nes reikėjo padėti savo auklėtiniams.  Dėl pergalės buvo kovojama labai įnirtingai.

Kol komisija skaičiavo balus, instrumentine muzika mus džiugino I a klasės mokinys Uosis Nojus Galkevičius. Pabaigoje komandas pasveikino renginio organizatorius Jonas Baltrušaitis, įteikęs diplomus bei apdovanojęs ne tik prizininkus, bet  ir visus dalyvius. Prizai laimėtojams finansuoti iš projekto „Olimpinė karta“,  prizus su mūsų mokyklos simbolika įsteigė gimnazija, saldžius prizus įsteigė sporto klubas „Darna“, bilietus į Kauno Žalgirio ir Alytaus Dzūkijos varžybas padovanojo krepšinio klubas „Dzūkija”, o brošiūromis apie Lietuvos olimpiečius pasidalijo Zenonas Gramackas.

Susumavus balus paaiškėjo nugalėtojai:

I vieta – I c klasė (auklėtoja Edita Gumauskienė),
II vieta – I a klasė (auklėtoja Laimutė Gečaitė),
III vieta – I e klasė (auklėtoja Eglė Barysienė).

Visiems gimnazistams linkime sėkmės dalyvaujant V-ose gimnazijos Olimpinėse žaidynėse, kurios vyks š. m. birželio mėnesį miesto stadione. Pabaigti norisi garsaus šuolininko Bimono žodžiais: „Treniruodamiesi nepamirškite mokslo, lavindami kūną, lavinkite ir protą, neleiskite veltui laiko, įsigykite žinių, plėskite savo akiratį“.

Loreta Mazėtytė, renginio organizatorė,
projekto „Olimpinė karta“ koordinatorė