Nacionalinė konferencija „Istorijas pasakoja daiktai“

„Jei žmogus sunaikina vieną gyvybę – sunaikina
visą pasaulį, o jei žmogus išgelbėja vieną gyvybę –
išgelbėja visą pasaulį“

Žodžiai iš Talmudo

Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti kartu su Balbieriškio pagrindinės mokyklos Tolerancijos ugdymo centru, minėdami Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną – sausio 27-ąją, respublikos mokyklų Tolerancijos ugdymo centrų bendruomenes pakvietė dalyvauti konferencijoje „Istorijas pasakoja daiktai“.

Šiais metais minime 72-ąsias metines dienos, kai 1945 metų sausio 27 dieną, dar tebevykstant Antrajam pasauliniam karui, buvo išlaisvinti likę gyvi Aušvico koncentracijos stovyklos kaliniai. Aušvico koncentracijos stovykla – didžiausia nacistinės Vokietijos įkurta koncentracijos ir naikinimo stovykla, kurioje nužudytų aukų skaičius yra apie 1,1–1,5 mln. žmonių: žydų, rusų, lenkų, čigonų ir kitų  tautybių. Daugiausia šioje masinio žmonių naikinimo vietoje buvo nužudyta žydų, kurie iki Antrojo pasaulinio karo buvo didžiausia tautinė mažuma Lietuvoje.

Sausio 27-ąją mini daugelis demokratiško pasaulio valstybių. Konferencijoje dalyvavo 22 mokyklų atstovai iš Vilniaus, Biržų, Panevėžio, Kauno, Alytaus, Kalvarijos, Raseinių, Kupiškio, Druskininkų, Varėnos, Kėdainių ir Ukmergės savivaldybių. Dalyvavo Kauno ir Šaulių žydų bendruomenės nariai, Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas ir daug kitų garbingų svečių.

Mūsų gimnazistės pristatė meninę kompoziciją „Vaiko delnai“, sukurtą pagal Vilniaus žydų poeto Avromo Suckeverio, kuris išgyveno Vilniaus geto tragediją, knygos „Žaliasis akvariumas“ pasakojimą. Gimnazistes paruošė Tolerancijos ugdymo koordinatorė etikos mokytoja Meilė Platūkienė, konsultavo istorijos mokytoja Giedrė Škarnulienė. Mus sužavėjo A. Suckeverio kūryba, sujaudino jo mintys: „Nėra kitos išeities – tik nuolatinis žmonių sąžinės budinimas. Belstis ir belstis, tikintis, kad bus atidaryta. Sąžinė budi pačiuose gyvenimo pažemėliuose“.

Anglų kalbos mokytoja Ramunė Petrosian skaitė pranešimą apie šiuo metu su istorijos mokytoja Asta Šulciene vykdomą projektą „Istorija liudininkų akimis“. Projekto metu mokiniai kūrė filmą apie žydų ir lietuvių santykius prieškario bei antrojo pasaulinio karo metais, bendravo su įvykių liudininke. Mokytojos I klasės gimnazistams šį projektą pristatė per integruotą pamoką.

Džiaugiamės, kad konferencijoje susipažinome su Sara Klompus – litvakų šaknis turinčia amerikiete iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Floridos Holokausto studijų centro. Ji po konferencijos mielai su mumis pabendravo. Sužinojome apie studijų centrą ir pasitikrinome savo anglų kalbos žinias.

Inga Juškevičiūtė, III e klasės mokinė