Lietuvių duona. Su savo kepalėliu visur stalą rasi

Lapkričio 15 dieną  III klasių mokiniai dalyvavo integruotame technologijų, biologijos ir chemijos projekte „Lietuvių duona. Su savo kepalėliu visur stalą rasi“. Netradicinė pamoka vyko Prienų krašto muziejuje. Ten mus sutiko mūsų krašto drabužiais pasipuošusios programos vedėjos. Papasakojo apie muziejaus atsiradimą, jo svarbą, po to prasidėjo mūsų edukacinė programa „Duonos kelias iki stalo”. Kol kiekvienas formavome savo ruginės duonos kepalėlį, vadovė pasakojo, kaip reikia  teisingai užraugti raugą, kaip tinkamai iškūrenti krosnį.

Kai duoną pašovėme į krosnį ir kol ji kepė, edukacijos vadovės pasakojo, kaip senovėje mūsų motulės ir seneliai sunkiai dirbdavo, kad šeima būtų soti, paaiškino visą duonos kelią nuo sėjos iki stalo. Parodė senovinius padargus, su kuriais dirbdavo žemę, vaikinai pasimokė, kaip  laikyti arklą, merginos – kaip pjauti javus, visi išbandė girnų sunkumą. Mokiniai sužinojo daug mįslių, papročių ir prietarų.  Šios netradicinės pamokos metu susipažinome su lietuviškos ruginės duonos kepimo technologija, gilinome biologijos ir chemijos žinias apie fermentų veikimo principus ir jų panaudojimo galimybes ruošiant maistą.

Išvyką tęsėme Birštono muziejaus edukacinėje programoje „Birštono mineralinio vandens šaltiniai“. Susipažinome su senaisiais Birštono mineralinio vandens šaltiniais,  sužinojome apie šiuo metu Birštone esančius šaltinius, apie mineralinio vandens gydomąsias savybes, išgirdome apie šio vandens gavybą ir pilstymą, o edukacijos pabaigoje vyko mineralinio vandens degustacija.

Snieguolė Valentukonienė, technologijų mokytoja metodininkė
Edita Gumauskienė, vyresnioji biologijos mokytoja