Civilinės saugos pratybos

Balandžio 17 dieną Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijoje nuo trumpo jungimo elektros instaliacijoje įsiplieskė gaisras pagrindinio pastato rūsio patalpoje, kurioje įrengtas valytojų poilsio kambarys, pradėjo degti baldai, inventorius. Gaisras ir dūmai prasiveržė į rūbines, pirmojo aukšto koridorių, dūmais apsinuodijo du mokiniai. Šis dramatiškas scenarijus – tai tik dalis civilinės saugos pratybų.

Pratybos prasidėjo uždūminus rūsį ir pirmojo aukšto koridorių prie raštinės. Suveikus priešgaisrinei signalizacijai, prasidėjo pagrindiniai veiksmai: buvo informuota gimnazijos administracija, kuri paskelbė pavojaus signalą. Buvo skambinama bendruoju pagalbos telefonu 112 ir į savivaldybę 55174.

Gimnazijoje per informavimo sistemą direktorius pranešė apie kilusį gaisrą ir paskelbė visų gimnazijos darbuotojų ir mokinių evakuaciją. Klasių auklėtojai ir mokytojai buvo atsakingi už mokinių evakuaciją į saugias teritorijas, esančias prie mokyklos, jie užtikrino sėkmingą mokinių išėjimą iš mokyklos, visiems padėjo vairavimo instruktoriai, kūno kultūros mokytojai, techninis personalas.

Atvykusios Alytaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (APGV) gaisro gesinimo pajėgos parodė, kokių neatidėliotinų veiksmų reikėjo imtis, jeigu gaisras vyktų iš tiesų. Gimnazistas Matas Padegimas pakvietė stebėti parodomąją  „nukentėjusiojo“ gaivinimo procedūrą, naudodamasis manekenu parodė, kaip gaivinti nukentėjusįjį, daryti širdies masažą, dirbti su defibriliatoriumi. Pratybas organizavo ir parodomąjį gaisro gesinimą organizavo Alytaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ugniagesiai.

Mindaugas Ribinskas, fizikos mokytojas