Į #LitaYouthMission kelionę po Izraelį vyko ir Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazistai

Vasario 11-18 dienomis Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos komanda (7 mokiniai, lydimi anglų kalbos mokytojos) bei  dar 37 moksleiviai bei mokytojai iš kitų Lietuvos mokyklų turėjo nepakartojamą galimybę pažinti Izraelį, jo žmones, kultūrą, istoriją ir sužinoti, kuo ši šalis gyvena šiandien. Izraelio ambasada, bendradarbiaudama su Alytaus, Birštono, Prienų, Kauno, Marijampolės ir Varėnos savivaldybėmis tęsia #LitaYouthMission projektą. Tai antroji tokia Lietuvos moksleivių kelionė į Izraelį, skirta stiprinti Lietuvos ir Izraelio ryšius.

#LitaYouthMission delegacija Izrealyje praleido šešias pilnas įspūdžių ir susitikimų dienas.   Pirmąsias dienas moksleiviai svečiavosi Tel Avive. Nepaprastai šiltas vakaro susitikimas vyko su Izraelyje gyvenančiais litvakais, kartu su Lietuvos ambasadoriumi Izraelyje Edminu Bagdonu Vilniaus namuose – Vilna House. Susitikimo metu metu moksleiviai gavo progą pabendrauti su litvakais, kurie augo tose pačiose gatvėse, kaip ir jie. Antrąją kelionės dieną moksleiviai susitiko su bendraamžiais Petach Tikvos miesto Ben Guriono mokykloje, kartu tęsė pažintį su Tel Avivu ir valgė „ko-gero-geriausias-pasaulyje” Izraelio pitas garsiajame Carmel turguje. Vakare laukė Holono Vaikų muziejus ir jo ypatinga ekspozicija „Dialogas tamsoje” bei susitikimas su Izraelyje gyvenančia kauniete, puikiai kalbančia lietuviškai, netrukus švęsiančia savo 89-ąjį gimtadienį Rosa Bloch, kuri papasakojo jaunimui apie savo ir savo šeimos gyvenimą Kaune iki karo ir po jo.

Trečioji kelionės diena – Jeruzalė! Daugybę minčių ir jausmų sukėlęs apsilankymas Yad Vashem memoriale Holokausto aukoms atminti, jaudinantis susitikimas su Pasaulio Tautų Teisuolių Jadvygos ir Alfonso Babarskių šeimos išgelbėta Ruth (Basaitė) Glikman, jos prisiminimai apie Marijampolę, kurioje užaugo, gimtųjų miestų vardai Bendruomenių slėnyje. Kitą dieną Lietuvos delegacijos laukė susitikimas Užsienio reikalų ministerijoje, lankymasis Izraelio muziejuje bei neįprastoje Ein Karem mokykloje, kur užsimezgė naujos draugystės dar labiau sustiprinančios dviejų šalių ir jų žmonių ryšius. Penktadienio rytą Auksiniu miestu vadinamos Jeruzalės senamiestyje moksleiviai praleido vos kelias valandas, o minių ir saugumo patikrinimų čia patyrė daugiau negu bet kurioje kitoje kelionės dalyje. Moksleiviai pabuvojo prie Raudų sienos, aplankė Kristaus kapo bažnyčią, kur, pasak legendų, po nukryžiavimo buvo palaidotas Kristus, turėjo galimybę patirti, kaip atrodo skirtingų religijų – krikščionių, judėjų, musulmonų – apgyvendinti Jeruzalės senamiesčio kvartalai. Po pietų #LitaYouthMission delegacija įšvyko į dykumą, kur turėjo galimybę pajodinėti kupranugariais ir paklausyti pasakojimų apie beduinų gyvenimą ir tradicijas.

Šeštoji kelionės diena – Masada tvirtovė, Negyvoji jūra bei kelionė į Izraelio šiaurę. Moksleiviams teko įkopti į kelių šimtų metrų aukščio kalvą, įveikiant daugiau negu 700 laiptų. Delegacija kartu su Lietuvos ambasadoriumi Izraelyje pasitiko Lietuvos 101-ąjį gimtadienį Masados tvirtovėje, sugiedojo Lietuvos himną ir sveikino Lietuvą tiesioginiame eteryje. Paskutinę naktį moksleiviai praleido labai jiems neįprastoje aplinkoje – kibuce. Kibucai – tai uždaros bendruomenės, kurių nariams jų turtas priklauso bendrai, jie gyvena kartu, o gyventi kibucuose renkamasi laisva valia. Paskutinį rytą moksleiviai medelyne sodino draugystės medžius.

„Šiuo projektu norime nutiesti tikrą tiltą tarp mūsų jaunų žmonių, suteikiant jiems galimybę pabendrauti tiesiogiai, Lietuvos moksleiviams – pažinti Izraelį pasitelkiant visus penkis pojūčius, patiems patirti įspūdžius ir susidaryti savo nuomonę“, – susitikime su jaunimu prieš kelionę sakė Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas. Iš tiesų ši savaitė moksleiviams buvo kaip reta turininga.

Agnė Ingelevičienė, anglų kalbos mokytoja metodininkė