Sveika mityba – žingsnis geros savijautos link

Lapkričio 8-oji – Europos sveikos mitybos diena. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis mūsų sveikata didžiąja dalimi priklauso nuo gyvensenos ir mitybos. Šią dieną Europos šalyse visuomenė skatinama sveikai maitintis, žmonės raginami atkreipti dėmesį į ypatingą tinkamo maitinimosi svarbą sveikatai, organizuojami įvairūs renginiai, kuriuose pasakojama apie tinkamą ir sveiką mitybą.

Šią dieną mūsų gimnazijoje technologijų mokytojos  kartu su  visuomenės sveikatos priežiūros specialiste O. Kiškyte vykdė akciją „Sveika mityba – žingsnis geros savijautos link“. Jos metu gimnazijos bendruomenę kvietėme ragauti sveikuolių košės, technologijų pamokų metu su mokiniais kalbėjome apie maitinimosi įpročius, sveikatai palankius produktus, iš jų  pagamintus patiekalus, sveikos mitybos principus ir taisykles.

Visuomenėje vis dažniau verda įvairūs ginčai apie maisto įtaką sveikatai, o laikraščiai ir žurnalai pilni prieštaringų nuomonių, kas yra tas sveikas maistas. Pirmiausia, sveikas maistas turėtų būti šviežias, nes tik šviežias maistas išlaiko maistingąsias medžiagas, natūralus, neperdirbtas, nes tik tada maistas yra gerai įsisavinamas ir nepalieka mūsų organizme kenksmingų medžiagų. Renkantis maisto produktus labai svarbu atkreipti dėmesį į  produktų ženklinimą. Tai vienas iš svarbių vartotojų informavimo apie maisto produktą (maisto sudedamąsias dalis, maistingumą, tinkamumo vartoti terminą ir t. t.) būdų.

Daugelis žmonių vis dar mieliau renkasi greito maisto užkandines. Dėl šios priežasties nemažai žmonių susiduria su nutukimo problema, pakenkia savo širdžiai, sveikatai. Ne gana to, naujausi tyrimai parodė, kad netinkamas (greitas) maistas, kaip ir bet kuri narkotinė medžiaga, trikdo smegenų cheminę pusiausvyrą ir taip sukelia priklausomybę.

Ne paslaptis ir tai, jog visgi lengviausiai greitojo maisto, prifarširuoto įvairiausiais „E”, priklausomybei pasiduoda vaikai, todėl svarbu atminti, jog apie sveiką ir sveikatinančią mitybą su mokiniais reikia kalbėti nuolat. O ypač vaikų sveikata ir sveikos mitybos įpročiais  turėtų susirūpinti  tėvai. Todėl labai svarbu nuolat šviesti visuomenę ir skatinti laikytis sveikos mitybos principų.                                                           

Technologijų mokytoja metodininkė Snieguolė Valentukonienė