Biotechnologija keičia mūsų gyvenimą

Šiandieninis kukurūzas – tai puikiausias genetinės modifikacijos pavyzdys.  Ir ne tos, kuri gąsdindama pulsuoja gausybės mėgintuvėlių ar nanotechnologijų vaizdiniais, ir kuriai prieštarauja visi ekologiškumo ir sveikos gyvensenos entuziastai. Turėtumėme žinoti, kad genetinis modifikavimas – labai plati sritis, galinti pakeisti mūsų ateitį.

Mūsų gimnazija didžiuojasi turėdama modernią gamtos mokslų laboratoriją, kuri atitinka universitetinį lygį ir kurioje galima atlikti genetinio modifikavimo bandymus bei įsitikinti to svarba tobulėjančiame pasaulyje. Vasario 10 dieną Adolfo Ramanausko–Vanago gimnazijos abiturientai, biotechnologijų modulio mokiniai, atliko tiriamąjį darbą, kurio tikslas – padauginti medūzos žaliojo florescuojančio baltymo geno seką, perkelti ją į bakterijas ir įsitikinti, ar vyksta baltymo raiška. Laboratorijoje visą dieną vyko intensyvus darbas, neišvengta ir nesklandumų. Mokiniai, padedant chemijos mokytojai ekspertei Janei Liutkienei ir biologijos mokytojai metodininkei Jūratei Vailionienei, džiaugėsi laboratorinio darbo rezultatais. Darbas pavyko: abiturientai pamatė žaliai florescuojančias bakterijas – genetiškai modifikuotą organizmą.

Šis bandymas – didelis šuolis tiems, kurie domisi biotechnologijomis. Abiturientai džiaugiasi galėję atlikti universitetinio lygio bandymus. Genų modifikavimas gali pakeisti visų mūsų gyvenimą į gera, jeigu šioje srityje dirbs gerai tam pasirengę žmonės. Džiugu, kad gimnazija suteikia galimybę tobulėti tiems, kurie ruošiasi pasirinkti studijų kryptį susijusią su biotechnologijomis.

Agnė Matulevičiūtė, IVh klasė