Gimnazistai lankėsi Nacionaliniame Kraujo Centre

Gražų ir saulėtą balandžio 22-osios rytą 30-ies biologijos ir chemijos entuziastų grupė sėdo į autobusą ir pasuko Vilniaus link. Šios kelionės tikslas buvo nuvykti į Nacionalinį Kraujo Centrą ir farmacijos bendrovę „Teva“.

Nė nepajutome, kaip atsiradome prie Nacionalinio Kraujo Centro. Jame mus pasitiko labai maloni darbuotoja Irma. Pirmiausia mokinius ji supažindino su centro veikla ir jo tikslais.  Jauniesiems „vanagiukams“ sveikinimo žodį tarė ir pati NKC direktorė, kuri, pasirodo, yra alytiškė ir netgi baigė mūsų gimnaziją. Direktorė padėkojo visai gimnazijos bendruomenei už aktyvumą prisidedant prie donorystės. Po to mūsų grupė buvo  padalyta į dvi dalis ir prasidėjo ekskursija po NKC. Vaizdžiai kalbant, teko nueiti visą kelią, kurį nueina kraujas. Pirmasis aplankytas punktas buvo kraujo grupės nustatymo kabinetas. Čia visi turėjome progą išsitirti savo kraujo grupes. Toliau pasukome į patalpas, kuriose iš donoro imamas kraujas. Sužinojome, kad paėmus kraują, jo sudedamosios dalys turi būt atskirtos. Greitą ir sklandų darbą užtikrina naujausia technika, o žmogaus darbas  minimalus. Galiausiai patekome į patalpą, kurioje kraujas sandėliuojamas. NKC darbuotojai baiminosi dėl sparčiai mažėjančių kraujo atsargų ir artėjančio šiltojo sezono, kurio metu sulaukiama ypač mažai donorų. Palikdami NKC supratome, kokią svarbią funkciją jis atlieka ir kokia kilni  donorystės misija.

Šiek tiek paklaidžioję sostinės gatvėmis, atvykome į farmacijos bendrovę „Teva“. Susirinkus konferencijų salėje, direktorius mums papasakojo apie šios bendrovės veiklą. Paaiškėjo, kad „Teva“ yra didelė farmacijos įmonė, turinti filialų visame pasaulyje. Jos tikslas – biologinių vaistinių preparatų kūrimas ir gamyba. Sužinojome, kad naujam vaistui sukurti reikia apytiksliai dešimties metų ir labai didelių investicijų. Susipažinę su firmos veikla, „Tevos“ gaminamų preparatų gausa, buvome pakviesti apsidairyti gamybinėse patalpose. Ten, kur gaminami vaistai, taikomi ypatingai aukšti švaros reikalavimai, tad ir mums teko šiek tiek persirengti.

Laikas „Tevoje“ prabėgo labai greitai, nes ekskursija po gamyklą buvo be galo įdomi ir informatyvi, kupina sudėtingos terminologijos bei įdomių faktų. Nuoširdžiai dėkojame mokytojoms Juratei Vailionienei ir Editai Gumauskienei už suteiktą galimybę sužinoti tiek daug naujo, patirti įdomių įspūdžių.

 

Mantas Adomaitis, III g klasės mokinys