„Atrask save“

Vasario 11 dieną Dzūkijos pagrindinės mokyklos ir Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos jaunieji šauliai susitiko su Alytaus miesto bendruomenės centro Atviros jaunimo erdvės socialine darbuotoja Rasa Raštikiene ir jaunimo komanda, miesto visuomenės sveikatos priežiūros specialiste Renata Kuodiene, projekto „Atrask save” vadove Gailute Lankeliene. Susirinkusiems buvo pristatytas naujas projektas, įgyvendinamas visoje Lietuvoje „Atrask save“. Pristatymo tikslas – prevencinis, supažindinta su projekto tikslais ir galimybėmis. Nors didžioji dalis jaunimo nebuvo tikslinė grupė, tačiau pristatymas tik informacinis, skirtas skleisti žinią iš lūpų į lūpas ir taip pasiekti tikslines grupes, kurios, galbūt, niekieno nematomos yra šalia mūsų.

Šį projektą įgyvendina Lietuvos darbo birža bendradarbiaudama su Jaunimo reikalų departamentu prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Projektas finansuojamas iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir valstybės biudžeto lėšų.

Jaunosios šaulės Alginta Jasionytė ir Austėja Susmaraitė savo autoriniu filmu „Šaulių veikla 2015“ svečius supažindino su šaulių veikla, Manto Granatausko ir Edvino Šaulio vadovaujamas jaunųjų šaulių būrys parodė karinės rikiuotės elementus, o šaudykloje Žygimantas Krasnickas, Karolis Pūkas ir Lukas Milkaminavičius jaunimą supažindino su pneumatiniais šautuvais, taisyklėmis. Kartu išbandė taiklumą.

Teikti pirmąją pagalbą privalo mokėti kiekvienas, nes tai nėra sudėtinga, o ekstremaliomis situacijomis galime išgelbėti žmogui gyvybę. Apie pirmosios pagalbos teikimo principus įvairių sužalojimų atvejais diskutavo Alytaus miesto visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Renata Kuodienė. Praktinių mokymų metu jaunuoliai mokėsi kaip teikti pagalbą su pagalbinėmis priemonėmis esant galūnių nutraukimui, žaizdoms, užspringimo ar kraujavimo atvejais. Buvo demonstruojamas galūnių įtvėrimas esant atviriems ar uždariems kaulų lūžiams. Jaunuoliai buvo mokomi teikti pagalbą su tomis priemonėmis, kurias jie gali turėti po ranka.

Įvairios nelaimės dažnai nutinka netikėtai, todėl nuolat kartojant pirmos pagalbos teikimo veiksmus formuojasi įgūdžiai, didėja tikimybė, kad žmogus nepasimes ekstremalioje situacijoje.

Manome, kad tokie susitikimai stiprina tarpusavio bendradarbiavimą, pasitikėjimą savimi.

Ramūnė Jasaitienė, jaunųjų šaulių būrelio vadovė