Skirtingos kalbos – žodžiai širdies

Europos kalbų diena Alytuje paminėta ne vien konkursus organizuojant, bet ir poeziją skaitant. Yra gyvenime daug gražių, prasmingų žodžių, kuriuos žmonės visame pasaulyje taria skirtingomis kalbomis. Žodžiai meilė, draugystė, kančia, skausmas, tėvynė, tauta, kalba skamba Europos ir viso pasaulio literatūros kūriniuose.

Ne veltui kamerinėje aplinkoje, Adolfo Ramanausko- Vanago gimnazijos bibliotekoje, vyko susitikimas su poetais Dainiumi Gintalu ir Laurynu Katkumi. Juk poezija turbūt giliausiai įprasmina žmogiškąsias vertybes, žmogaus ir pasaulio prieštaringumą. Pirmiausiai savo eilėraščius skaitė poetas, vertėjas, literatūros ir meno kritikas Dainius Gintalas. Jo kūryba išversta į keletą kalbų. Todėl buvo galima paklausyti gimnazistų skaitomų eilėraščių anglų, rusų, prancūzų bei vokiečių kalbomis. Taip pat savo kūrybą ne tik minėtomis, bet ir vengrų bei lenkų kalbomis skaitė poetas, vertėjas, rašytojas Laurynas Katkus. Įspūdį paliko Lauryno Katkaus eilėraštis ,,Vairuotojo žmona“, jį keliomis kalbomis skaitė pats poetas, o prancūziškai – gimnazistai. Renginio metu skambėjo dainos anglų ir lietuvių kalbomis.

Vakare poetai savo kūrybą skaitė Alytaus miesto Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje, čia buvo pakviesti ir Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos mokiniai. Renginio metu žiūrovai turėjo galimybę pasiklausyti eilėraščių ne tik lietuvių bet ir kitomis kalbomis.

Kalbų mokėjimas yra ne tik įrankis siekiant tarpkultūrinio bendradarbiavimo, bet ir supratimas, kad, anot lietuvių poeto Vinco Mykolaičio-Putino, yra nematoma jungtis tarp mūs visų širdžių…

Janė Zelenienė, lietuvių kalbos mokytoja