Vanagų debatininkų žygis per Lietuvą

Apie mėnesį Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazistams trukęs debatų laikrodis sustojo mušęs. Dabar jie galės pagaliau atsipūsti nuo socialinių, ekonominių problemų, Europos Parlamento, Tarybos, Komisijos veiklos bei visos Europos Sąjungos. „Europe Direct“ organizuojamame renginyje „Europos Debatai 2010“ dalyvavo gimnazistai, Vanagai-1 ir Vanagai-2 komandos, kurias ruošė lietuvių kalbos mokytoja Janinos Zelenienės. Vanagai-2 pusfinalyje nutraukė savo žygį, o  Vanagai-1 Lietuvoje iškovojo garbingą 4-ąją vietą tarp 43 dalyvių.

Atrankinės kovos namuose. Vanagai laimi.

Lapkričio 19 dieną Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijoje vyko atrankinis debatų turas, iš kurio dvi komandos pateko į pusfinalį Kaune. Šiame etape kovojo mano jau minėtos gimnazistų komandos, Alytaus Dzūkijos pagrindinės mokyklos bei Vlado Mirono komanda iš Daugų. Vanagai-1 komanda susikovė su debatininkų delegacija iš Dzūkijos, o Vanagai-2 su svečiais iš Daugų. Apie valandą trukęs debatas tema „Piliečiai neturi pakankamai teisių Europos Sąjungos valdyme“ pasibaigė šeimininkų pergale. Abi komandos keliauja į pusfinalį Kaune. „Labai džiaugiuosi auklėtinių sėkme. Kitą savaitę laukia sudėtingesnis etapas. Iki jo reikia pastiprinti savo oratorystės sugebėjimus, argumentus ir jų išplėtojimą. Nuoširdžiai linkiu sėkmės toliau“,- įspūdžiais dalijosi lietuvių kalbos mokytoja ir komandų trenerė Janina Zelenienė. Debatų vyriausioji teisėja Ieva Lekavičiūtė pasidžiaugė komandų aštriu protu, debatų sistemos perpratimu ir prasitarė įžvelgianti debatininkų potencialą ateityje tapti gerais oratoriais.

Pusfinalis Kaune. Vanagai-1 finale.

Lapkričio 26 dieną, lygiai po savaitės, tik šįkart laikinojoje sostinėje, vanagai surėmė kalavijus su Marijampolės bei Kauno debatininkais. Atvykę į „Kaunas Hotel“ viešbučio konferencijų salę Dzūkai  nieko nelaukdami pradėjo žodžių karą. Vanagai-1 komandai teko kauniečiai, o Vanagai-2 marijampoliečiai. Po dvi komandas delegavusiems Kauno bei Marijampolės miestams teko susidurti tarpusavyje. Po mūšio tema „Jaunimui turėtų būti suteikta kvota į Europos Parlamentą“ gimnazistų antroji komanda skundėsi sunkiai suprantamu suvalkietišku akcentu, tačiau tikėjosi gerų rezultatų. „Iš tiesų nelengva buvo išgirsti argumentus, jų plėtojimą, kaip jie atkerta į mūsų argumentus, nes tas akcentas. Na, švelniai tariant mes prie jo nepratę“,- juokėsi Simona Simonavičiūtė iš Vanagai-2 komandos.

Po visų debatų buvo paskelbtas nugalėtojų dvejetas, kuris keliaus į finalą Marijampolėje. Antrąją vietą ir kelialapį  kitą etapą iškovojo Vanagai-1 komanda. Vos keliais taškeliais nuo jų atitrūko ir pirmąją vietą iškovojo Marijampolės Liberalaus Jaunimo komanda. „Labai džiaugiamės patekę į finalą, tačiau kartu su tuo užkrito naujos bėdos. Finalinė tema apie Lisabonos sutartį. Turime mažai laiko pasiruošti. Teks mokslams vėl pasakyti „palaukite“, – mintimis dalijos Agnė Tamošiūnaitė, nugalėtojų komandos atstovė.

Finalas Marijampolėje. Vanagai-1 ketvirti.

Gruodžio 3 dieną išaušo ilgai lauktas ir daug emocijų keliantis finalas. Tema: „Lisabonos sutartis Europos Sąjungą padarė demokratiškesnę ir skaidresnę“. Kelionė į Marijampolę žiemišku keliu, debatų praktika pakeliui ir oratoriai jau vietoje – Europa Royal viešbutyje. Debatuose dalyvavo neįprastas komandų skaičius – 5 iš Panevėžio, Telšių, Marijampolės, Tauragės bei Alytaus. Sveikinimo žodį tarė Marijampolės miesto politikai, „Europe Direct“ direktorė Austė Korbutė bei Jungtinės Karalystės ambasados atstovė Mida Babilienė. Burtai ištraukti – pirmieji debatuos Vanagai-1 su Telšių „European Puellae“ merginomis ir Marijampolės Liberalaus Jaunimos komanda su Tauragės „Versmės“ gimnazijos komanda. Panevėžiečiams pirmąjį etapą teko stebėtojų dalia. Debate su „Europietiškomis merginomis“ alytiškiams teko neigti teiginį apie Lisabonos sutartį. Po valandos trukusios kovos bei dešimties minučių pertraukos įvyko antrasis debatų turas, kuriame alytiškiai gavo progą atsipūsti. Trečiajame etape alytiškiai rungėsi su komanda iš Panevėžio. Teisėjų įvardintas kaip geriausias finalo debatas vainikavo visą projektą „Europos Debatai 2010“. Po trumpos pertraukėlės, kurios metu teisėjai suskaičiavo rezultatus, buvo paskelbti nugalėtojai. Jais tapo Panevėžio „DJŠ“ komanda surinkusi 435 tašus. Antrąją vietą užėmė Marijampolės Liberalaus Jaunimo komanda, o trečios liko Telšių „European Puallea“ merginos. Deja, alytiškiams teko tenkintis ketvirtąja vieta. Nuo prizinės vietos jie atsiliko vos dviem, o nuo antrosios 5 taškais.

Vanagai-1 komandą sudarė Agnė Tamošiūnaitė, Ugnė Tamošiūnaitė, Lukrecijus Tubys. Vanagai-2: Evelina Venckūnaitė, Ieva Zablackaitė, Simona Simonavičiūtė. Visas debatininkų kolektyvas nuoširdžiai dėkoja centro „Europe Direct“ vadovei Sigitai Krivickienei už visokeriopą pagalbą.

Lukrecijus Tubys

Parašykite komentarą