Minėjome Knygnešio dieną

Knygnešių pėdomis

Engėjau, ką tu čia pešei?

Vis tiek laimėjo knygnešiai.

Kovo 16- oji – Knygnešio diena. Tai Jurgio Bielinio, knygnešio, sukūrusio lietuviškos spaudos nelegalaus platinimo tinklą, gimimo diena. Šią dieną pagerbiami žmonės, lietuvių kalbos draudimo metais (1864–1904) rizikuodami savo laisve ir gyvybe platinę lietuviškas knygas.

Kovo 17 dieną prisiminėme juos ir mes. Renginį pradėjo III b-g klasės mokinys Mindaugas Leonavičius, atlikęs lyrišką dainą apie Lietuvos knygnešius. Buvo nuostabu išgirsti, kad melodiją sukūrė pats vaikinas. Abiturientė Jurgita trumpai papasakojo knygnešių istoriją. Ir dainai, ir istoriniam pasakojimui puikiu fonu tapo skaidrės ir pristatomas filmo „Knygnešys“ anonsas.

Žiūrovų dėmesį prikaustė draminė kompozicija, atspindinti to meto „vargo mokyklą“, kurią vaidino 7d ir 8a klasių mokiniai. Įtaigiai skambėjo klausimai, „kodėl svetimas žodis ir svetimos raidės“, raginimas ,, išlaisvinti lietuvišką žodį“ Renginį tęsė I. Muzikevičienės parengtas mergaičių ansamblis, kuris atliko dainą „Tai gražiai, gražiai“. Minėjimą vainikavo ištrauka iš J. Marcinkevičiaus dramos „Mažvydas“. Šio kūrinio epiloge skaitomas žodis LIETUVA visiems susirinkusiems skambėjo šiltai ir itin prasmingai.

Dėkojame mokiniams, Maironiečių ir Valančiukų organizacijų nariams, jų mokytojoms J.Zelenienei ir E.Janulevičienėuž nuoširdų renginį. Salėje tikrai neliko abejingų žiūrovų.

Ilona Dusevičiūtė, Viltė Januškevičiūtė,

II c g klasės mokinės, žurnalistų būrelio narės

Parašykite komentarą