Respublikinėje gimtosios kalbos konferencijoje Šiauliuose

Ech, jaunas žmogau, tikrai Tu gali
Naujai ištarti žodžius – daukantišką pratęsti žygį…

Šių metų kovo 15 dienos vidurdienį lietuvių kalbos mokytojai su savo mokiniais iš visos Lietuvos susirinko Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijoje, kur vyko 12-oji respublikinė gimtosios kalbos konferencija. Joje savo pranešimus skaitė 10–12 arba II–IV gimnazijos klasių moksleiviai. Šiame renginyje dalyvavo ir mūsų mokyklos lietuvių kalbos mokytojos Aldona Butrimanskienė ir Eglė Barysienė su savo mokiniais Deividu Krukausku ir Justinu Žiūku. Mūsų pristatytą darbą ruošė ir III e g klasės mokinė Gaistė Valatkaitė bei jos mokytoja Virginija Jokubauskienė.
Plenariniame posėdyje buvo pristatomi su lietuvių kalba, literatūra ar etnokultūra susiję pranešimai. Tarp jų savo mokslinį tiriamąjį darbą „1927 m. „Ūkininko patarėjo“ skirtingų funkcinių stilių tekstų lingvistinė analizė“ pristatėme ir mes, Justinas Žiūkas ir Deividas Krukauskas. Nors pristatymai nebuvo vertinami, tačiau dėl savo tarties susilaukėme pagyrų iš Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos lietuvių kalbos mokytojų. Visi pripažino, kad atlikome rimtą tiriamąjį darbą.

Po pertraukos prasidėjo darbas sekcijose. Renginio dalyviai buvo suskirstyti į dvi grupes: 1-ojoje vyko kalbos ir literatūros tiriamųjų darbų pristatymas, kurį stebėjome ir mes, o 2-ojoje buvo skaitomi etnokultūros tiriamųjų darbų pranešimai. Konferencijai pasibaigus visiems dalyviams buvo padėkota už dalyvavimą, įteiktos padėkos ir palinkėta gero kelio namo.
Džiaugėmės dalyvavimu respublikinėje gimtosios kalbos konferencijoje, nes turėjome puikią galimybę ne tik pradėti lietuvių kalbos struktūros įvairiuose funkciniuose stiliuose tyrimą, kuris bus tęsiamas ir ateityje, bet ir sužinoti daug naujo apie lietuvių kalbą, literatūrą bei susipažinti su kitų miestų jaunaisiais kalbos ir literatūros tyrinėtojais. Dabar nekantriai lauksime kito karto, kada galėsime dalyvauti panašioje konferencijoje!

Norisi išreikšti viltį, kad ir Alytaus miesto mokyklose, ypač mūsiškėje, bus organizuota panaši gimtosios kalbos konferencija, į kurią galėtų atvykti bent jau Alytaus apskrities mokiniai ir jų mokytojai.

Deividas Krukauskas, III g g klasės mokinys

Parašykite komentarą